facebook

Новини

untitled-1_678x410_crop_478b24840a
24.04.2019 13:04
Новини

Нов български университет почита 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

На 2 май 2019 г. Италия и светът почитат деня, в който преди 500 години си отива от този свят знаменитият италиански художник, скулптор, архитект, изобретател и инженер от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи. Във връзка с това Нов български университет съвместно с Италианското посолство планира организиране на серия от събития, които да отбележат годишнината на предшественика на съвременната наука и изкуства, една от основните фигури на хуманистичните идеали.

На 2 май 2019 г. по инициатива на посланика на Италия в България – Негово Превъзходителство Стефано Балди, в НБУ ще бъде открита изложбата „Леонардо. Благородният гений“.

В същия ден в Аулата на НБУ ще бъдат представени изследователските резултати на „Пътуващ семинар до Флоренция „500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи“ – проект, в който проф. д-р Лидия Денкова и нейни студенти ще осъществят през месец април посещения в Италия на знакови исторически обекти, свързани с живота на Леонардо, както и галерии, представящи неговото творчество.

На 1 октомври 2019 г. в Музея на Нов български университет ще бъде открита графичната изложба „Фрагменти по Леонардо“, в която участват студенти от програмите по Изящни изкуства на НБУ. Те ще представят своите нови творчески проекти по теми и идеи на Леонардо да Винчи от областта на архитектурата, инженерните изкуства, скулптурата и живописта.

През месец ноември в Нов български университет ще бъде проведена научна конференция „Леонардо да Винчи и Раждането на съвременната наука и изкуства“. Организатори на събитието са департаментите „Изящни изкуства“, „Архитектура“, „Изкуствознание и история на културата“, „История“, „Музика“, „Театър“, „Философия и социология“. Материалите от конференцията ще бъдат издадени в специален сборник с доклaди, посветен на честването на Леонардо да Винчи.