facebook

Новини

7_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 5_678x410_crop_478b24840a 6_678x410_crop_478b24840a 8_678x410_crop_478b24840a
13.03.2018 10:15
Новини

Нов български университет се превърна в театрална площадка

Театралната разходка „Водата: Рефлексии“ е резултат от българо-американска колаборация

Проектът „Водата: Рефлексии“ – театрална разходка, който в момента се реализира, е резултат от дългосрочна съвместна работа между Нов български университет,  Фондация „Арт офис“,  ACT Асоциация за свободен театър, DRAMA LEAGUE OF NEW YORK и PECULIAR WORKS PROJECT (New York). Той се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет, Фондация Америка за България и фонд „Програми“ на Факултет за базово образование НБУ.

 

В рамките на две седмици през м. март Нов български университет, с неговите познати и непознати зали, коридорни пространства, мазета и дворове, се превръща в театрална площадка.  Като сцена той дава възможност на участниците да споделят чрез действията и думите си вдъхновяващи мисли за водата и нейните безбройни превъплъщения като заедно с това разкрият потенциала и творческата си същност. Основните фигури - българските артисти Благой Бойчев, Георги Маглов, Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова - завладяват вниманието на интересуващите се от изкуство с девет разказа. Те умело и интригуващо пресъздават рефлексиите на водата и нейното движение в пространството като включват в изпълненията си и публиката.

 

 

По покана на Университетски театър и доц. Възкресия Вихърова, режисьор и негов директор, в екипа, посветил се на проекта, участват вече познатите на българската театрална публика Катрин Портър и Бари Роуел (артистични директори на „Peculiar Works Project“ Ню Йорк). В инициативата активно се включва и драматургът Тим Кюсак (Askew productions), който не крие радостта си от първото си посещение в България. Вече няколко дни световноизвестните творци споделят интересни виждания, резултат от дългогодишната им работа, като фокусират вниманието на многобройните присъстващи върху различните представи за водата, в нейната абсолютна необхватност както и възможните начини за оживяването им.

 

Организаторите споделят, че проектът е вдъхновен от историята и съдбата на минералната баня в кв. „Овча Купел“. В руините на сградата те припознават „метафори на отминаващото време, движението на водата, изоставените пространства, мечти и планове, както и общественото отношение към историята и традицията“. В основата на театралната разходка те залагат стремежа към припознаването й като предизвикателство, чрез което всеки зрител, преминаващ по пътя на водата и нейните рефлексии, да остави своя собствен отпечатък с движението си сред театралните отражения.

 

 

Театралната разходка „Водата: Рефлексии“ е резултат от българо-американска колаборация, чието начало е поставено преди няколко години. Иновативният проект, ситуиран в областта на променадния театър, започва по време на Международен театрален фестивал „Варненско лято“ 2014 с „Представи за Америка“ - театрална разходка из американския авангард. Успехът на инициативата е предпоставка за адаптирането й в Нов български университет през 2016 г. Две години по-късно тя израства до „Водата: Рефлексии“ 2018.

 

Публичното представяне на резултатите от проекта ще се състои на 15 март 2018 г. от 18:30 ч. В Университетски театър на НБУ.  За удобство на ценителите на изкуството ще бъде осигурен транспорт от центъра на София (пл. Руски паметник) в 17.30 ч.

 

 

 

Екип на проект Water: Reflections:

 

Организатори: Peculiar Works Project, Ню Йорк; Университетски театър НБУ; АСТ „Асоциация за свободен театър“, София; Фондация „Арт Офис“, София и „Drama League“, Ню Йорк 

 

Идея: Катрин Портър, Бари Роуел, Тим Кюсак, доц. Възкресия Вихърова и Калина Вагенщайн

 

Режисьори и ръководители на уъркшопа:  Катрин Портър, Бари Роуел и Тим Кюсак

 

Артистични ръководители на театралните откъси: Благой Бойчев, Георги Маглов , Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова.

 

Проектен мениджър: Катрин Хрусанова

 

Визуална идентичност: Теодора Симова

 

Фотограф на проект: Яна Лозева (http://yanalozeva.com/)

 

Със специални благодарности на Здравко Йончев (http://zdravkoyonchev.com/)