facebook

Новини

gl-as-d-r-kiril-avramov-3_678x410_crop_478b24840a
05.01.2017 15:08
Новини

Нов български университет стартира уникална по рода си международна инициатива

За амбицията „Светът да бъде гост на НБУ“ разказва заместник-ректорът по научноизследователската и международната дейност

Иновациите, които Нов български университет постоянно въвежда във всеки елемент от своята структура, са превантивен отговор на повишените изисквания от страна на динамично променящата се социална реалност и на нарастващите очаквания към членовете на обществото. С цел ефективна подкрепа на младите хора и изграждането им като отговорни личности промени се осъществяват на всяко равнище от университетската организация. Това води до създаване на благоприятна среда, в която те с лекота разкриват потенциала си и придобиват необходимата увереност за справяне с предстоящите предизвикателства. Процесът на модернизация в НБУ в рамките на изминалите 25 години е придобил белезите на цикличността. Превърнал се е в основен постулат от политиката на институцията и днес не е повод за изненада, а за гордост от видимите постижения като резултат от неговото осъществяване.

 

Голяма част от усилията на Университета са насочени към постоянно подобряване на качеството на обучението. Иновациите са негова характеристика, а осъществяването на новаторски идеи се е превърнало в част от ежедневната дейност в НБУ. Разработването, организирането и въвеждането на образователни концепции, малко известни или непознати в България, прилагането на които е предизвикателство от най-голяма величина, е отличителен белег на Нов български университет, който „не се бои от разнообразието“, а се стреми да го интегрира във всяка своя проява.

 

Доказателство за този стремеж към новаторство и високо качество на обучението е поредната уникална инициатива, която Университетът организира. Първата по рода си международна проява с домакин висше училище, изградена върху амбицията „Светът да бъде гост на НБУ“, е отворена платформа за обмяна на опит и идеи. Предстоящите ежемесечни посещения на представители на различни държави, представящи своите култура, ценности и научни постижения в рамките на няколко дни или по-дълъг период от време, ще обогатят допълнително палитрата от разнообразни дейности, до които студентите на НБУ имат шанс да се докоснат. Амбициите на Нов български университет към предоставяне на международно признато обучение и към изграждане на конкурентни предимства на бъдещите професионалисти са едни от предпоставките за зараждането на идеята. Новаторският заряд, който тя носи в себе си, не е повод за притеснение според гл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор по научноизследователската и международната дейност, а е поредното предизвикателство, което НБУ сам поставя пред себе си . Той е и видимо следствие от девиза на Университета – „Да не се боим от разнообразието“.

 

Благодарение на задълбочената подготовка на академичния състав на Нов български университет се стига до ефективен анализ на средата, както и до вземане на рентабилни решения спрямо нейното овладяване. По своя характер предстоящата инициатива е точно това. Креативността и амбицията за предоставяне на възможност за избор са водещи при организирането й. Идеята е нова, изпълнена с ентусиазъм, уникалност и многобройни очаквания. Породена е от усилията, насочени не към постигане на стабилност спрямо заобикалящите социални условия, а към активното им изграждане. Стремежът към опознаване, анализиране и обмяна на опит в среда с разнообразни форми и проявления, е следствие от желанието за изграждане на динамична устойчивост на обучението. Изискването към нея е да бъде адекватна на пъстрата социална реалност, която се уповава на междукултурната комуникация, съвместното сътрудничество и не признава граници. Нито териториални, нито мисловни.

 

За първата по рода си в България международна амбициозна инициатива, в която висше училище отваря вратите си за света, разказва гл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор на Нов български университет:

 

 

 

  • Гл. ас. д-р Аврамов, Вие сте една от активните личности при организирането на най-новата, но в същото време дългогодишна инициатива на Нов български университет – „ … гостува на НБУ“. Каква всъщност е концепцията на мащабното начинание с международен характер?

Стремежът ни е насочен изцяло към посрещането на представители на различни държави под формата на посолства, консулства и културни институти като официални гости на НБУ. Амбициозното начинание е всъщност продължение на една практика, която съществува от дълго време в Университета. Нов български университет има не само добри двустранни връзки с различни държави в ЕС, а и извън него. Доказателство за това са университетските договори, сключени в рамките на програма „Еразъм+“ и договорите с държави, които са извън ЕС, така наречените „трети страни“. Много активно в това число работим с програми за академичен обмен от типа на програмата „Фулбрайт“. Поддържаме ефективни работни отношения с американски, руски, китайски университети. В момента в НБУ се обучават студенти от множество националности, което е доказателство за полаганите усилия в тази посока. Работим за осъществяването на двустранни договори с университети от Южна Корея, Виетнам и други държави, които имат интерес към това, какво се прави на ниво департаменти, лаборатории и на ниво университети в България.

 

 

  • Д-р Аврамов, новаторството е характерна черта на политиката, която Нов български университет следва. Под каква форма се изразява то в първата по рода си в България инициатива за гостуване на дипломатически представители във висше училище?

Новаторството се изразява в създаването на цяла концепция на базата на традиция, при която определена държава или поредица държави, гостуват на НБУ. Основната идея на тази концепция е представителите на посолствата, тоест дипломатите, културните аташета, но също така и поканени от самите тях изявени академични лектори, творци в сферата на изкуството, музиканти, преподаватели и обществени личности от съответните държави да участват в тези тематични дни. Продължителността им варира от еднократно събитие до многократни такива, които се осъществяват в рамките  на няколко дни. Надяваме се това да бъде „трендът“ занапред. Гостите на НБУ представят или паметни събития от историята на съответната държава, или определени аспекти от съответната култура. Предоставят информация за актуални въпроси, които са свързани с международните отношения, вътрешната политика, икономиката, предизвикателствата, които стоят пред конкретната държава. Всичко това да бъде поднесено по начин, който да бъде интересен и полезен за студентите, които са в центъра на фокуса в Нов български университет.

 

 

  • Стремежът на НБУ към обединяване на усилията и ефективна обмяна на опит се наблюдава на всяко равнище от структурата на Университета. Под каква форма се проявява международното сътрудничество в поредната новаторска идея, която НБУ осъществява?

Това е добра възможност и двете страни да извлекат положителни резултати от инициативата. От една страна, държавата, която гостува, ще представи най-атрактивното, най-актуалното, което се случва в пределите й. Същевременно нашите студенти ще получат информация „от първа ръка“, от хората, които  са „на пулса на събитието“ и представляват своята държава в България.

 

Освен всичко друго инициативата дава възможност за по-близък контактна студентите с представители на съответните посолства и на съответните културни институти, както и с хора, препоръчани от институциите, които ще гостуват на НБУ. Те ще имат възможност да задават въпроси, да се интересуват, да получат информация „от първа ръка“.

 

Вярваме, че такава инициатива дава възможност  да се демонстрира лицето на Нов български университет, което за мен като заместник-ректор по международната и научноизследователската дейност е особено важно и показва, че ние не се боим от разнообразието.

 

Възпитаниците ни са представители на над 50 националности, което е показателно за стремежа ни към многообразие по отношение на представители на различни общества, култури и религии. Личната ми мечта  е да виждам многообразието на света по коридорите на Нов български университет всеки ден.

 

 

  • Има ли рамка, по която ще се провеждат гостуванията или всяко едно от тях ще бъде индивидуална проява с уникален характер?

Всяко посолство ще има възможност да постави конкретен акцент при своето гостуване. Такъв е примерът с планирането на първото посещение в рамките на тази мащабна инициатива, която се надяваме да се превърне в традиционна. Покана отправихме към Посолството на Република Ирландия, по време на чието посещение ще има прожекции на три филма, посветени на 100-годишнината от Националноосвободителната борба на Република Ирландия. От значение е възможността да се погледне на нея под един по-интересен ъгъл, извън рамките на традиционната лекция, заедно със студентите и гостите, тъй като тези събития винаги се провеждат в Нов български университет при политика на „отворени врати“. Отправям покана към медийните представители и към всички заинтересовани, които биха дошли да видят какво се случва в нашия кампус. Идеята е да изгледаме заедно един документален филм, който печели множество награди, посветен на Великденското въстание от 1916 година и озвучен с гласа на актьора Лиъм Нийсън. Впоследствие ще бъдат представени два игрални филма, които показват различни гледни точки към събитията от тази значима дата за Република Ирландия. След това заедно с посланика на Ирландия Н. Пр. Майкъл Форбс ще коментираме видяното. В този панел ще участват също ръководителят на департамент „Англицистика“ – гл. ас. Милка Хаджикотева, проф. Христо Тодоров, член на Настоятелството на Нов български университет и преподавател от департамент „Философия“, и моя милост като представител на  департамент „Политически науки“.  Така ще обединим различни гледни точки и ще работим за ползотворна дискусия.  В един отворен диалогичен формат, който е друг елемент от програмата, на който аз много държа, ще се задават въпроси и ще се търсят отговори. Така студентите ще получат информация от представителите на посолствата по отношение на различен тип политически и културно-исторически въпроси. 

 

 

  • Каква ще бъде продължителността на гостуванията?

Ние бихме желали да бъдат с възможно по-голяма продължителност, за да не бъдат еднократни събития. Това означава, че в различни дни ще се случват различни неща – прожекции, изложби,  публично говорене под формата на публични лекции и презентации. Ще се представят и възможности от образователен и културен характер, които съответната държава предоставя.

 

 

  • Съобразена ли е програмата на посещенията с изискванията на държавата гост?

Посещенията ще бъдат строго съгласувани, тъй като всяко гостуване има своята специфика. Нужно е всяко едно от тях да бъде изградено на базата на взаимно уважение, каквото съществува, но което да бъде препотвърдено. Държа да подчертая, че Нов български университет поддържа изключително добри взаимоотношения с голям кръг от посолства. Ние имаме студенти от много различни националности и смятам, че това е доказателство за взаимното уважение.

Изискванията на съответната държава са наш основен приоритет. Под изисквания имам предвид културата, обичаите, спецификата на самите събития. За нас е много важно, че ние предоставяме един своеобразен „мост“, една  „отворена платформа“ за постоянна междукултурна комуникация.

 

 

  • Кои са основните теми, които ще бъдат разглеждани по време на гостуванията?

Култура, изкуство и научни постижения на държавата гост, както и теми, свързани с успехите и предизвикателствата пред съответните страни и решенията на тези предизвикателства.  

 

 

  • Има ли ограничения форматът на изявите?

Форматът, който ние търсим, не налага ограничения. Стремим се да изградим динамична и гъвкава структура. Ще се стараем през следващата година да поднасяме приятни изненади на студентите и на гостите на Университета. От чисто визуални инициативи, свързани с изложбените пространства на НБУ, до представяне на водещи постижения в сферата на икономиката. Особено съм горд, че голяма част от алумните на Нов български университет заемат ръководни позиции в чуждестранни фирми. Надявам се, че това ще помогне допълнително за задълбочаване на връзката с алумните на Университета. Ще подпомогне и студентите на бакалавърско и магистърско ниво да имат пряк контакт с представители на тези международни организации.

 

 

  • Ще окаже ли влияние „ … гостува на НБУ“ върху програмите „Еразъм“ и „Еразъм+“, които се радват на голям интерес от страна на студентите?

Сигурни сме, че осъществяването на инициативата ще окаже благотворно влияние върху програми „Еразъм“ и „Еразъм+“. Държавите, които предвиждаме да участват, са както в ЕС, така и извън него. Така ще получим добавена стойност и за студените, и за преподавателите, които ще се включат.

 

Това, което считаме за важно, е начинът на организация, защото ми се иска тази инициатива да бъде извън традиционните съвместни активности с посолствата. Публичните лекции, които разглеждат  актуални проблеми,  са много полезни, но не са достатъчни. Съвсем наскоро Н. Пр. Лилит Илиан, посланик на Израел, гостува в НБУ. Редица други представители на посолства също ни посещават често. Сега обаче ни се иска да дадем по-голяма възможност и на тях, и на студентите си. Чрез тази отворена платформа не само един отделен въпрос ще бъде третиран, а самата държава гост ще бъде представена с нейните способности, което, разбира се, има пряко отношение особено в програмите „Еразъм“ и „Еразъм+“. Така най-достъпно се получава информация за възможностите за кооперации между Нов български университет на междудепартаментно ниво с други университети в съответните държави. Или за възможности за нашите студенти, които да могат да се възползват от обмен на опит и знания чрез обучения на студенти и преподавателска дейност на лектори в трети държави, извън програмите „Еразъм“ и „Еразъм+“, но и обратното. Хората, които представляват своите посолства ще получат много добра представа каква е реалната база и дивидентите, които предоставя Нов български университет, и това, което нашите преподаватели, изследователи създават като научен продукт. Струва ми се, че тези дипломатически канали са една добра възможност за обратна комуникация по отношение на нашите партньори, културни институти, университети, изследователски центрове в съответната държава. Ако трябва да използвам метафора за описание на инициативата, думата е „мост“. Мост към различни култури, който е по-различният поглед върху България и света.

 

 

  • В какво се изразява най-ясно практическата полза за студентите от провеждането на международни гостувания в Нов български университет?

Ще се опитаме при представяне на конкретните държави гости да имаме възможност да подпомогнем популяризирането на стажантски позиции в големи компании на териториите им, от които да могат да се възползват наши студенти.

 

 

  • Какви са основните стъпки, които ще бъдат предприети за задълбочаване на международните контакти на Нов български университет чрез осъществяването на уникалното за България начинание?

Всяко такова събитие се подготвя на оперативно ниво преди да се осъществи. Зад него стои доста работа, която остава скрита за широката публика и така трябва да бъде. Дипломацията го изисква. Гостуванията ще бъдат разнообразни, защото формата на представяне на държавите ще бъде определяна от представителите на посолствата, които имат тематични идеи, свързани с различни събития и важни дати за съответните държави. Всичко това се осъществява по преценка на ръководството на Университета и на самите посолства. Ние анализираме това, което сметнем за най-важно и най-интересно, като се съобразяваме с търсенията и интересите на нашите студенти.

 

 

  • Какъв нетен резултат очаквате от успешното осъществяване на инициативата?

Тази отворена платформа е добър начин студентите, преподавателите и гостите на  Университета да имат пряк контакт с представители на посолствата. Така те ще имат възможност да задават директно въпросите си, ако те са активната страна, търсеща информация. Ще опознаят детайлно държави, които са по-малко познати в България. Това ще се осъществи по време на тези три или пет дни, когато ще има изложби, лекции и други активности. При нужда участниците ще могат да разчитат на колегите от отдел „Международна дейност“. Заедно ще подпомогнем осъществяването на контактите на междууниверситетско ниво, които представляват „магистралния път“, по който студентите могат да намерят реализация. Под формата на мобилност, информация за стипендии или друг тип възможности.

 

 

  • Осъществявана ли е някога подобна мащабна международна инициатива на територията на висше училище в България?

Под тази си форма реализирането на концепцията се случва за първи път. Стремежът ни е насочен към това да превърнем новаторството в основна характеристика на 2017 година и тя да премине под мотото „Светът гостува на НБУ“. Такъв амбициозен проект, доколкото ми е известно, не е бил осъществяван в България до момента.

 

 

  • В Нов български университет се обучават студенти от голям брой националности. Готови ли сте да посрещнете всички чуждестранни представители, желаещи да станат част от инициативата?

Ние сме изключително внимателни, когато подхождаме към проекта, тъй като дипломацията изисква такт. Държавите, които изявяват желание и са готови на оперативно ниво да се представят, ще могат да се включат в инициативата по реда, по който са изпълнили цялата подготовка. Ако интересът е много голям, е възможно осъществяването на по-чести събития без да се придържаме толкова строго към календара. Ще уважим желанията на гостите и ще се стремим да поддържаме разнообразие, което да бъде полезно на всички участници в инициативата.

 

 

  • На какво се дължи високата степен на мотивация, която се наблюдава при представителите на посолствата, желаещи да се включат в начинанието?

Уверен съм, че е породена от възможността да се представи най-доброто от съответната държава – култура, научни постижения, малко известни факти от историята й. Също и от желанието за поддържане на добросъседство, сътрудничество, междукултурен диалог; от възможността за реализация в една среда, която е спокойна, либерална, отворена. Такава, каквато Нов български университет вече 25 години предоставя на студентите си. Тази инициатива реализира на практика идеята, че ние не се боим от разнообразието, каквото е и мотото на Университета. Уверен съм, че представителите на различните континенти, които очакваме като участници в инициативата, ще усетят тази атмосфера. Иска ми се в рамките на моя мандат да имаме възможността, минавайки по коридорите на НБУ, да се докоснем до целия свят. Защото такъв тип събития, са феномен. Рядко ще ви се отдаде случай да разговаряте с кариерни дипломати; да зададете своите преки въпроси, да си съставите впечатления, но и обратното. Да имаме възможност пък ние като академична институция пълноценно да участваме в създаването на впечатление у дипломатите за това, какво представлява България. Ние сме многолики, пъстри и имаме какво да покажем. Част от моята мисия е да търся добавената стойност за Университета. Тя се изразява в две основни неща: в увеличаване на броя на националностите на международните студенти в НБУ на бакалавърско, магистърско и докторско ниво и в търсене на реализация на още повече външни проекти в кооперация с чужди университети. И сега обемът им е голям, но стремежът към диверсифициране ежедневно нараства. Една от основните стъпки в тази насока е интензивната работа с дипломатите на съответните държави.  Гордеем се с прекрасни международни работни отношения, които имат видими практически измерения. Чрез тях ние печелим многообразие и разпознаваемост, които са дивидент и за другата страна. Студентите и преподавателите си създават пряко впечатление от участниците в тази инициатива, която се стремим да стане много видима, традиционна и добре подкрепена логистично. От друга страна НБУ става разпознаваем в очите на много по-широка аудитория на световно ниво. Често след участие в такъв тип събития чуждестранните представители препоръчват коопериране с различен тип научни и изследователски институции, проектни организации и фондации, които финансират стипендии.

 

 

 

 

 

 

Интервю: отдел "Информационна дейност"