facebook

Новини

zaglavna-muzei_678x410_crop_478b24840a
03.07.2024 17:27
Новини

Нова магистърска програма представя музея днес – интерактивен, диалогичен, отворен към бъдещето

Магистърската програма „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“, която осигурява пълни и частични стипендии. Програмата е насочена към работещи музейни експерти,  куратори, архитекти, дизайнери с интерес в експозиционната работа и студенти с бакалавърска степен. Практическият фокус и приложимите знания са приоритет на обучението, което ще стартира в рамките на новата учебна година 2024/2025.

Новата магистърска програма на департамент „Археология“, която е насочена към студентите с интерес в музейната и експозиционна работа, ще стартира през есента на новата академична година 2024/2025. „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ е изготвена в контекста на променящите се обществени очаквания към музейните институции и експозиции, които надскачат тяхната основна функция, свързана със съхраняването, опазването и изучаването на културно-историческото наследство. Обучението е насочено към студенти с бакалавърска степен, работещи музейни специалисти, уредници и куратори. Лекциите в програмата ще бъдат провеждани от преподаватели от департамент „Археология“, „История“, „Дизайн“ и „История на изкуството“, както и музейни дизайнери и куратори от САЩ, с богат опит в разработването на музейни експозиции. Практическият фокус и приложимите знания са приоритет на обучението, което ще стартира в рамките на новата академична година.

„Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ е първата магистърска програма, в която студентите могат да бъдат подкрепени от началото на своето обучение, в резултат от партнъорството с "Америка за България". 

Едногодишната магистърска програма предоставя съвременно, практически приложимо образование, което подготвя специалисти и студенти за изграждане на атрактивни музейни експозиции в исторически и археологически музеи. Основни знания и умения, които програмата изгражда са насочени към: достоверен и публично атрактивен разказ, необходим за всяка съвременна музейна експозиция, изграждане на концепция за посетителско преживяване, набиране на средства за нови музейни експозиции, създаване на устойчиви партньорства и др.  

Националното сдружение на общините в Република България активно подкрепя осъществяването на проекта за въвеждане на съвременно специализирано обучение в българските висши училища.

Днес световните тенденции и ценни практики са припознати от все повече музеи у нас. На сайта ни ще бъдат представени добрите примери, които насочват вниманието към успешни музейни експозиции и курирани пространства в България. В поредица от интервюта ще разкажем за изложбата Bricks Ideas в Национален политехнически музей, гр. София, Музея на Иван Милев (Художествената галерия) в гр. Казанлък; Исторически музей в гр. Попово; „Алкохол и амбалаж“, Исторически музей, гр. Горна Оряховица и други успешни експозиции, създаващи диалог със съвременната публика.  

Информация за кандидатсването в магистърска програма  „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“ можете да откриете в електронния каталог , както и на официалната фейсбук страница на програмата.