facebook

Новини

otkrivane-akademichna-godina2024-25-023_678x410_crop_478b24840a
30.09.2024 19:29
Новини

Новата академична година – с послания за вдъхновение и свобода

Посрещнахме 33-ата академична година в ново пространство – библиотека „проф.Богдан Богданов“.

 

 

„За всеки от нашата общност това пространство не е и не може да бъде само една нова сграда. Тя е нещо много повече, защото в нея се усеща духа и енергията на основателя на НБУ проф. Богдан Богданов. Днес тук ние откриваме новата академична година, но вярвам, този нов кът на НБУ ще бъде място на много вдъхновение, на безкрайно мечтаене, място за срещи, място за раждане на нови идеи и постижения. Надявам се, и място, на което студентите ще идват любопитни на лекциите на своите преподаватели.“. С тези думи, водещият на официалната церемония доц. д-р Кристиян Постаджиян – зам.-ректор по учебната дейност, даде началото на празничния ден.

 

 

По традиция церемонията беше открита със студентския химн в изпълнение на Университетски смесен хор „Фолк-джаз формация“ на НБУ, с ръководител проф. Георги Петков.

 

 

В обръщението си към общността, ректорът проф. Пламен Дойнов, д.н., призова студентите да бъдат свободни и солидарни. Проф. Дойнов отправи послание към 2400 първокурсници, които започват своето обучение в НБУ:

„Уважаеми първокурсници, ние ще се опитаме заедно с вас да бъдем свободни. Не да ви учим как да бъдете свободни, а да практикуваме заедно една много специфична свобода, която я наричат академична свобода и това не винаги е съвсем ясно какво точно означава. Същевременно, това е един много особен тип свобода, която само университетът може да даде на всички нас. На първо място това е умна свобода. Защото свободата без интелект много често води до собственото си отрицание и до едни несвободни решения. Ние всички трябва да притежаваме знания, за да разберем как да се въползваме от свободата си, но и как да отстояваме, как да я правим по-съвършена и най-вече по-солидарна. Защото именно тук в нашия университет, вие ще се уверите, че свобода без солидарност е нищо.“

 

 

Темата за свободата продължи и специалният ни гост – актрисата и режисьор Яна Титова, алумни на магистърската програма по филмово и телевизионно изкуство. 10 години след първия си ден в НБУ, в своето слово „Истинските успехи се крият в днешния ден“ Яна се обърна към студентите с думите:  

„Сега за вас е ново начало. И със сигурност то е началото на нещо, което си заслужава. Това е една страхотна среща с вашите преподаватели, която може да ви даде много. Така че, вземете каквото можете от всеки един от тях, каквото не искате, не го взимайте. Но дайте си свободата да бъркате. Защото всяка една грешка е успеха, който ви очаква утре. Няма как да вървите само напред, няма и нужда. Грешките са това, от което можем да се поучим. Но идеята в грешката е да не спирате. С всяка една грешка вие ставате по-добри и по-добри. Вие имате само това днес.“.

 

 

Режисьорът на два от най-успешните български филми  – „Доза щастие“ и „Диада“, даде пример как самата тя е отстоявала идеите си пред своя преподавател проф. Георги Дюлгеров: “Моят първи сблъсък със собствените ми идеи беше, когато представих моя дипломен филм на проф. Дюлгеров. И след като гледа филма, той каза: „Всичко е чудесно заснето, но началото ти е прекалено дълго.“ Но аз не бях съгласна с това. Защото смятах, че трябва да видим атмосферата, в която се случва всичко това. Снимахме в дискотека в Пловдив. Имахме страхотни кадри, всички щяха да си кажат: „Каква е тази масовка в този късометражен филм?“ Ако филмът беше 14 мин., началото беше 3 минути. Но аз го оставих така, а проф. Дюлгеров уважи моето мнение. Но днес от тази трибуна искам да използвам възможността и да му кажа: Професоре, вие бяхте прав!“.

През 2019 г. излиза първият й пълнометражен филм „Доза щастие“. Продукцията има огромен успех и се превръща в най-гледания български филм по кината за годината и става първата лента от България, която се появява в каталога на платформата HBO в Европа. Филмът не само стига до сърцата на зрителите, но и предизвиква разговори за зависимостите и наркотиците. Следващият й проект „Диада“ насочва вниманието към насилието, което поражда насилие. Филмът е отличен с голямата награда на фестивала „Златна роза“ и беше излъчен при огромен интерес в НБУ в началото на 2024 г. Яна, която в своите филми насочва общественото внимание към важни за обществото проблеми, насърчи студентите да бъдат индивидуалисти, но най-вече да са добри хора:

„Няма как да вървиш сам напред, когато никой друг не вярва в теб. Намерете хора, които да вярват във вас, вярвайте и вие в тях и взаимно си помагайте. Може да направите велики неща. Какъв би бил успехът утре? Този въпрос изобщо не трябва да ви занимава. Трябва да ви вълнува успехът днес, който се крие в най-малките неща. Успехът днес се крие в това да не си изхвърляте боклука на земята, в това да изразите една идея, в това да послушате преподавателите си, или да се опълчите срещу някого, но да знаете защо, какви са ви мотивите, и да имате усещането за това, че другият може да бъде прав. Живеем в свят, който много държи да ни разделя. Всичко говори, че хората трябва да бъдат откъснати един от друг. Не! Опровергайте това. Бъдете заедно и заедно сбъдвайте мечтите си! А аз съм убедена, че сте на правилното място.“.

 

 

След официалната част, празникът се пренесе на различни локации в кампуса, а за музикалната атмосфера се погрижи DJ Mario.

 

 

Студентски съвет - НБУ, Център за кариерно развитие на НБУ, студентските клубове по интереси, Еразъм, ERUA - European Reform University Alliance и студентската медия New Blog 4 U запознаха студентите с дейностите си и начините да се включат в тях.

 

 

Пожелаваме си всеки ден университета да е изпълнен с жадни за знания студенти, търсещи свободата!

 

 

Благодарим на доц. д-р Анна Пампулова – режисьор на официалната церемония, на доброволците от БП "Връзки с обществеността", които помогнаха за случването на това събитие, на Стилиян Мурджев от БП "Фотография и видеография" за улoвeните прекрасни моменти, на Виолета Тенева от БП "Реклама" за уникалния за деня инстаграм филтър.