facebook

Новини

image4_678x410_crop_478b24840a
24.01.2023 14:48
Новини

Ново начало за Клуба по творческо писане

 

Да пишеш е привилегия. Да твориш е начин на живот. След близо две години пандемия, Клубът по творческо писане възобнови срещите между студенти и преподаватели, автори на поезия и проза.

 

 

“Творческото писане представлява една езикова игра, в която ние избираме дали да влезем”, споделя проф. Пламен Дойнов, д.н., по чиято идея е създаден клубът, и допълва: “Не това, което се случва в клуба е важното, а това което остава след него.”

 

 

Ежемесечните срещи в Център за книгата предоставят среда за интензивно творческо общуване между автори на поезия и проза – студенти и кандидат-студенти, преподаватели и служители в НБУ, предлага ефективни лабораторни упражнения и редакторски практики, привлича водещи български поети и белетристи като гост-преподаватели, организира публични литературни четения и спектакли.

 

 

Идеята е да се създаде поле, в което да бъдат предизвикани студентите и да бъдат разчупени пределите на тяхното собствено творчество.

 

Първата сбирка за 2023 година премина с дискусия върху „Упражнения по стил“ на Реймон Кьоно, а проф. Пламен Дойнов и доц. д-р Йордан Ефтимов представиха свои творби.

Клубът е инициатива на Център за книгата на НБУ и департамент „Нова българистика“.

Модератори и главни консултанти са проф. Пламен Дойнов, д.н., поет, драматург и критик и доц. д-р Йордан Ефтимов, поет и критик.