facebook

Новини

igra1_678x410_crop_478b24840a
11.02.2016 12:51
Новини

Образователен проект „Учене чрез игра“ – прилагане на театрални подходи в училищното образование

Департамент „Театър“ на Нов български университет разработи образователен проект „Учене чрез игра“. Идеята на инициативата е да приложи игровия метод на преподаване, ориентиран към духа и тялото на детето в средното училище. Целта на метода е създаването на игрова среда, в която учениците да добиват знания в екип, да учат чрез ролеви и ситуационни игри, а учителят да насочва мисленето и активността на учениците. 

Игровият метод превръща учениците в автори на собственото си образование чрез култивиране на чувствена, сензорна и емоционална памет. В основата си този метод води до обвързване на възприемането на новите знания през емоциите.

В проекта „Учене чрез игра“ участват студенти – дипломанти от департамент „Театър“ на НБУ с ръководител гл. ас. д-р Антоанета Петрова, които по естествен начин, използвайки знанията и уменията си, въвличат учениците в игрови ситуации. В процеса на играта урокът променя интериора на учебната стая, учениците приемат роли, съобразно епохата и ситуацията в учебния материал по конкретния предмет.

До момента проектът е осъществен в 18 СОУ „Уилям Гладстон“, Национална търговско-банкова гимназия, 28 СОУ „Алеко Константинов“ и 76 ОУ „Уилям Сароян“.

В резултат от разработването на проекта са заснети два документални филма, които отразяват как прилагането на игровия метод отключва активността и инициативността на ученика, и поставя на друго ниво общуването ученик-учител и учител-ученик. 

Фотография: Яна Лозева