facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
18.09.2024 12:18
Новини

Огромен интерес към лекцията на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева за историята и бъдещето на храната в Бургас

При изключителен интерес премина гостуването на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева от Департамента по антропология на НБУ в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – гр. Бургас. Лекцията „Храната: история и бъдеще. Антропологични разкази“ напълни конферентната зала на библиотеката с любознателна публика.

Тя предложи едно необикновено пътешествие през хилядолетната еволюция на храненето – от първите стъпки на Homo Sapiens  в придобиването и приготвянето на храна до съвременната консумативна култура, превръщаща храната в продукт. Беше поставен акцент върху храната като културен феномен и важен елемент от социалното общуване между хората. Споделените от доц. Благоева знания породиха размишления не само за историческото значение на храната, но и за нейното културно и социално бъдеще.

 

Засилен интерес предизвика и природата на самото антропологично познание и особеностите на културната антропология като комплексна и безкрайно интересна наука за човека. Водещият на събитието Любомир Вълков, завършил Магистърската програма „Културна и социална антропология“ в НБУ, даде възможност на доц. Благоева да акцентира върху полезността, задълбочеността и практическата насоченост на компетенциите, които програмата и дисциплината предоставят. Публиката успя да зададе своите въпроси  и в неформален разговор, който продължи дълго след официалния край на събитието.

Ето и отзив от събитието, публикуван на Фейсбук страницата на библиотеката :

„Лекцията беше изключително интересна, а публиката – силно ангажирана, като въпросите след лекцията показаха истинската заинтересованост на присъстващите по темата. Бургаската общност искрено благодари на доц. Евгения Кръстева-Благоева за тази уникална възможност да разширим своите хоризонти и да погледнем отвъд ежедневието на нашата трапеза. Лекцията остави у всички присъстващи вдъхновение и любопитство за бъдещите промени в хранителните ни навици“.