facebook

Новини

rk-audiencejpg_678x410_crop_478b24840a
28.09.2018 14:23
Новини

Оперни звезди на бъдещето в Галаконцерта на 18-тия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

„Проектирана съм в бъдещето“ казва често Райна Кабаиванска в разговори с журналисти. Винаги в бъдещето са големите идеи и свободните мечти. Но тяхното начало е във всеки настоящ момент, който изживяваме според морала, чувствата и съжденията си. Има хора, притежаващи изключителния талант да разпознават рождения миг на мечтата от бъдещето, да го улавят и споделят с другите. Райна Кабаиванска има този талант и го използва по най-благородния възможен начин в майсторските класове за вокално и артистично усъвършенстване на млади оперни певци, които от години провежда в академии и театри по целия свят. За нас в България най-важният клас на маестра Кабаиванска е организираният от Нов български университет.

 

Александрина Михайлова, Йоана Кадийска, Мария Николова, Давиде Риу и Рейналдо Дроз са имена, за които оперният свят тепърва ще изговори много суперлативи. Те имат красиви гласове с голям обем и хубави цветове,  изключителна музикалност, вродена артистичност и завладяващо сценично присъствие. Но най-вече имат „огънчето“, което Кабаиванска търси в своите избраници – огънчето на певческия инстинкт и човешката добродетелност. 

 

Най-много срещи с българската публика има Давиде Риу, тенорът от Южна Корея с гръмовен глас, който дебютира в Софийска опера като Калаф и Полионе през 2016 и 2017 г. в постановките на „Турандот“ и „Норма“. През юни 2018 г. той бе главен герой в концерта „Тенорите на Райна Кабаиванска“ в зала „България“. Световната звезда Андреа Каре заболя и остана сред публиката, а концертната програма, предвидена за трима тенори, бе поделена между  останалите двама – Давиде Риу и Рейналдо Дроз. Младият кореец изпълни 7 от най-трудните тенорови арии от оперния репертоар и заслужено обра овациите на развълнуваната публика. Рейналдо Дроз (23 г.) е от Венецуела. Детската му мечта да учи оперно пеене с Райна Кабаиванска го води на прослушване за майсторския клас в София през 2017 г. Мечтата става реалност – приет е в „школата“ на маестрата. Гласът на Рейналдо е по-лиричен от този на Давиде. Ако мелодиката на фразирането, съчетана с чувствено звукоизвличане при латиноамериканеца неволно напомнят за Доминго, то  при азиатеца естествената постановка на гласа и безграничният му  диапазон предизвикват безусловна асоциация с Павароти.  Ако се питате, дали между двамата припламва напрежението на конкуренцията, то отговорът е „Да!“.

 

Младото сопрано Александрина Михайлова (20 г.) се обучава втора година с Райна Кабаиванска в Италия и България. С природно богат глас, все по-добра вокална техника и упорита последователност тя с лекота извървява пътя от талантливо, плахо дете към девойка с потенциал на блестяща млада певица и бъдеща примадона на белкантото. През юни в зала „България“ тя направи своя голям дебют пред българската публика и бе радушно посрещната.        

  

Мария Николова (сопран, 21) и Йоана Кадийска (мецосопран, 30) са нови открития с първо участие в майсторския клас. Мария идва от Русия, но е родена и израснала в България. Пее нежно, но се усеща скрита мощ. Високите и тонове са кристално красиви. Способна е да научи нова ария за часове и да я изпълни така изразително, като че от години я има в репертоара си. Йоана завършва НАМ „Панчо Владигеров“ през 2016 г. , лауреат е на много певчески конкурси, участва в постановки на оперите в Бургас, Пловдив и Стара Загора. Притежава плътен, мощен и пластичен глас. С естествен усет към музикалните акценти, пеенето и е ефектно и завладяващо.  

 

 Ева Джонг (сопран, 30) и  Джеонгхиейок Сео (баритон, 27) допълват корейската тройка в майсторския клас. Ева е завършен артист с голям интерпретаторски талант и фино  шлифован глас. Впечатлен от нейните качества директорът на Софийска опера акад. Карталов и предложи главната женска роля (Норина) в премиерната за новия сезон постановка „Дон Паскуале“.  Джеонгхиейок – грабващо артистичен и с огромен глас - също е готов за голямата сцена. Но най-ценното за него, когато се справя майсторски с една ария, е да види удоволствието, изписано по лицето на маестра Кабаиванска.

 

С такова изобилие от добри певци, под диригентството на Найден Тодоров и с оркестъра на Софийска опера и балет, Гала концертът обещава да бъде голям музикален празник. В програмата са включени арии от „Сватбата на Фигаро“, „Любовен елексир“, „Силата на съдбата“, „Самсон и Далила“„Кармен“, „Дама пика“, „Бохеми“ и др., един героичен и два любовни дуета, както и големия квартет от 4-то действие на „Риголето“.  На финала на Гала концерта Райна Кабаиванска ще обяви лауреатите на стипендиите за обучение в Италия и България от своя дарителски фонд в Нов български университет. Традиционни партньори на фонда са Столична община, Фондация „Америка за България“ и Фантастико.

 

Благодарение на майсторския клас на Райна Кабаиванска, организиран от НБУ, българската публика е чула в началото на техните кариери имена от световната оперна сцена на днешното време - Мария Агреста, Вероника Симеони, Витория Йео, Андреа Каре, Вирджиния Тола, Мария Радоева, , Ана Петричевич, Елиза Чо, Марили Санторо, София Соловий, Селене Дзанети, Даниела Нинева,  Симоне Лим, Матео Дезоле, Страхиня Джокич. Някои от тях са истински звезди с ангажименти в най-прочутите оперни театри на Европа и Америка, други се изявяват на по-малки сцени. Кабаиванска ги обича и им помага еднакво. Важното за нея е „да си вадят хляба с пеене“, защото доверието между учителката и учениците е споделената им обща житейска мечта – любов към пеенето.

 

Новото поколение певци от Школата Кабаиванска със заряд за оперни звезди на бъдещето сега е в България за своя единствен концерт на сцената на Софийската опера. За нас е подаръка да му се насладим и да  аплодираме една велика жена с мисия да вдъхновява – Райна Кабаиванска.