facebook

Новини

mladite-buditeli-nbu-8_678x410_crop_478b24840a
21.12.2022 11:14
Новини

Осем иновативни проекта на студенти получиха стипендии в благотворителната инициатива „Моите будители“

Равенство и съпричастност за хората с увреждания, градивна среда и житейски компас за децата, лишени от родителска грижа, кариерни помощници и дигитални платформи, насочени към ориентирането на ученици и студенти. Това са само част от идеите, развълнували студентите на НБУ и провокирали ги да се включат в благотворителната инициатива на Фантастико Груп „Моите будители“, която се осъществява с подкрепата на НБУ.

Близо 30 проекта кандидатстваха за еднократните стипендии, чиято цел беше да насърчат студентите, проявили предприемачески дух и иновативен подход. До финал бяха допуснати 13 от тях, а авторите на концепциите бяха поканени да представят идеите си на живо пред седемчленно жури в състав: Валентина Божева - вицепрезидент на Фантастико Груп, д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, доц. д-р Кристиян Постаджиян - зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Кристиян Хаджиев, ръководител на департамент „Администрация и управление“, гл. ас. д-р Христо Чукурлиев - директор на ЦУА, Диана Димова - мениджър „Корпоративни комуникации“ във Фантастико Груп и Елена Гюрова - мениджър „Външни комуникации“ на НБУ.

 

 

След изслушването и на база критериите за присъждане на стипендиите, комисията избра 8 проекта, които да получат финасиране.

На церемония в галерия УниАрт отличените студенти и финалистите в конкурса получиха своите сертификати.

„За нас членовете на това жури беше изключително трудно да вземем финалното решение. Вие създадохте една изключително конкурентна среда по между си, за което ви поздравявам. Точно това вълнува и бизнеса. Ние имаме нужда от креативни и търсещи млади хора. Хора, които не само развиват своите идеи, но имат и смелостта да ги представят и да не се страхуват, дори и да не бъдат наградени. Не спирайте да развивате идеите си! Впечатлени сме от това, което представихте и вярвам, че НБУ един ден ще се гордее много с вашите постижения. Убедена съм в това!“, сподели по време на церемонията Диана Димова - мениджър „Корпоративни комуникации“ във Фантастико Груп.

„Аз лично съм впечатлен от всички проекти. Не само от тези, които стигнаха до финала, но и от останалите. Убеден съм, че предприемачеството и иновативността не са еднократен акт, а са начин на мислене. Така че, искам да ви насърча от името на Нов български университет и на Фантастико Груп, да не спирате този ентусиазъм и да вървите смело напред, да надграждате вашите идеи.“, пожела на студентите доц. д-р Кристиян Постаджиян, зам.- ректор по учебната дейност.

Валентина Стефанова Мирчева получи стипендия от 2500 лв. за проект, който предвижда назначаване на студент катo учител по история на децата от Българско неделно училище „Камбана“ в Абу Даби.

Проект „Мостове на доверието“ на Владислав Давидов Михов беше възнаграден с 5000 лв. Мисията на Владислав и неговите съмишленици е да създадат мостове между работодатели и хора с увреждания. Екипът е създал алгоритмична програма, с която иска да помогне на хората с увреждания да намерят своята нова среда и работно място. Програмата е написана и съставена от Лъчезар Стоичков.

 

 

 

Проект със социална ангажираност е и предложението на Габриела Анатолиева Илиева, която получи 5000 лв. за идеята си „Принадлежността: тук и сега“. Проектът й е насочен към малцинствените групи и деца и младежи, лишени от родителска грижа. Идеята на Габриела е създаване на връзка между Центровете за настаняване от семеен тип и университета с цел осъществяване на градивна среда от силни примери, чрез беседи, творчески работилници, които да подхранват амбицията и усилията децата.

 

 

„КАРИЕРКО“ на Ева Ивайлова Панкова и Теодора Тонева Борисова с премия от 2500 лв. е идея за „кариерен помощник“ за ученици и студенти, която ще се развива дигитално. Проектът си поставя амбициозната задача да предоставя информация за кариерната среда, да среща ученици от горните класове с лектори от НБУ, които да подпомагат избора на професионален път.

 

 

Йоанна Тодорова Ласкова е студент по визуални изкуства. Представя се като ентусиаст и мечтател, а проектът й за създаване на Културен център в НБУ получи стипендия от 2500 лв. Нейното предложение е да бъде създадена организация и дигитална платформа, чрез които да представя културните дейности, които се провеждат на територията на университета.

 

 

Да помогне на кандидат-студентите по-лесно да се подготвят за приемните си изпити в университета е целта, която си поставя Мартин Георгиев Вършев. Идеята му за създаване на онлайн платформа, където да се генерират различни варианти на ТОП изпити, беше възнаградена с 2500 лв.

 

 

Приложението NBU mini за смартфон е проектът, с който се явиха студентите Теодор Юриев Йоргов и Мелиса Йълмаз Зеки. Концепцията им за разработване на 3D модел на кампуса и дигитален културен афиш получи 2500 лв.

 

 

Сред спечелилите проекти е и концепцията „Скоро ще си студент“ на Христиана Димитрова Ночева. Идеята включва създаване на студентска организация за подпомагане на прехода от училище към университетска среда и платформа с полезна информация за първокурсниците.

 

 

Пет концепции достигнаха до финал на конкурса, но не успяха да се преборят за стипендия. Авторите им Александър Веселинов Михов, Елена Пламенова Петкова, Надежда Георгиева Герова, Катерина Николаева Георгиева, Христиан Христов Георгиев, Кристиян Зоран Момчилович, Мелина Борисова Хаманова бяха поощрени от журито да не се отказват и да  продължат да работят върху идеите си.

Поздравления за всички участници!