facebook

Новини

monika_678x410_crop_478b24840a
15.09.2016 16:45
Новини

Осветлението в актовата фотография


Уъркшоп юли - август 2016 г.

Като художествен стил актовата фотография представлява стилизирано изображение на голото тяло с основен акцент върху линията и формата на човешката фигура или определена част от тялото. Някои от фотографите, снимащи голо тяло, считат че актовото изображение трябва да изучава и представя човешкото тяло, вместо личността на модела, и поради това, човешкото лице не се включва в кадъра. Основание за това, бихме могли да потърсим и в елинистичното наследство, от което безспорно води началото си съвременното изкуство на голото тяло. Много голяма част от откритите скулптури от този период са с липсващи глави. Това неминуемо е повлияло на естетиката на изразяване, тоест трактовката на голото тяло без неговата глава се е приемало за нещо „изначално“. Освен това до Реноар голото тяло винаги е представяно в контекста на древногръцката митология и история. Това, според мен, е неоспорим факт, променен от последвалото влияние на фотографията върху изкуството на голото тяло, във всичките му форми до днес. Нов прочит на изкуството на голото тяло започва, когато към традиционните изображения на необлечени хора се прибавят и фотографиите.

Естествено е, че актовата фотография изисква специално отношение към композицията, която до голяма степен се определя от позата на модела, осветлението, фона и обстановката. В зависимост от концепцията и школата актови фотографии могат да бъдат създавани на открито - сред природата, в домашна обстановка или в специално студио. Ако се разгледа еволюцията на най-значимите работи в жанра на актовата фотография, то можем да забележим тенденцията на преход от строгия академизъм, заимстван от живописците от края на деветнадесети и началото на двадесети век, към съвременното му състояние на пълна свобода на идеи и сюжети.

За поколението, родено в края на ХХ век, разказите и спомените за фотографското творчество в България и свързаните с него проблеми преди 1990 година звучат неубедително и скучно. За съжаление влиянието на хората, наложили тези норми и табута продължава да тегне като дамоклев меч над съвременното фотографско изкуство. Социалистическият реализъм прави трудно отърсването на българина натрупаната от векове еснафска предубеденост към показа на голото тяло.

В опита си да преодолеем тази балканска традиция към голото тяло бакалавърска програма ФОТОГРАФИЯ със съдействието на ръководството на НБУ разработи няколко творчески проекта. Първият, вече успешно реализиран, е „Геометрия на голото тяло“, в момента завършва работата и по втория проект „Поезията на голото тяло“. Част от този цикъл са и уъркшоповете „Студийното осветление при снимки на голо тяло“, проведени на 8, 13 и 20 юли 2016 г. под ръководството на доц. д-р Динамир Предов, AFIAP. В тях активно се включиха студенти по фотография от НБУ, които реализираха много интересни идеи по темата „Голо тяло“.

Доц. д-р Динамир Предов

Илюстрациите са направени от студенти и преподаватели по време на уъркшопа.