facebook

Новини

dsc0003_678x410_crop_478b24840a
10.05.2016 12:28
Новини

От 11 до 13 май се провежда Spirit of ART в НБУ


КАКВО Е?
Spirit of ART e фестивал, органзиран от студентите на НБУ и други висше училища. Той е за арт личности, почитатели на изкуството или пък изследователи на новото. Най-хубавото е, че е с отворени врати за всички, които проявяват интерес.

КАКВО Е АРТ ФЕСТИВАЛ И КАК ПРОТИЧА?
Същността на инициативата се състои в най-различни уоркшопове, свързани с арт дейности. Дали ще е бойно изкуство, танци, мода, рисуване или всичко наведнъж, това е избор на самия участник. Фестивалът дава възможност на творците да се развихрят, а на “публиката” да свали оковите си на просто зрител и да вземе активно участие в творческия процес.

Тази година Спирита е три дни – сряда 11-и, четвъртък 12-и и петък 13-и май и съчетава наистина разнообразни работилници като например техники и състезания по “канадска борба” и “уроци по стил”, на които ще се дават идеи как се комбинират бижута, интересни възли за шалове и пр.

Така провокираме всеки човек да открие нещо за себе си и съответно събираме шарена тълпа от индивидуалности.

ТРАДИЦИЯ В НБУ?
Настоящият Spirit of ART e седми по ред. Завещан е от Таня Даскалова през 2010 година, тогава студентка втори курс. С годините фестивалът е разработен с ентусиазма на различни хора и е поддържан от Мария Петева, като през 2014 година е достигнал кулминация в развитието си. За съжаление поради недостатъчно помощ, оказана от следващото поколение студенти, през 2015 година идеята за фестивала се срива и такъв не се осъществява. И така до 2016 година, когато се оказва, че интерес към Spirit of ARТ все още има. Фестивалът се възражда от творческото любопитство на студент първа година – Юлия Милова, тя издирва старите създатели на Spirit и смело поема по трудните стъпки да съживи инициативата, което и успява да направи.

КАК ГО РАЗБИРАМЕ ПРЕЗ 2016 Г.?
Идеята на Spirit of ART е да бъде вдъхновяващ фон за нови запознанства, да провокира естетическо и творческо търсене, да ни срещне с професионалисти, които обожават занаята си и да създаде общност от млади и свежи изследователи на новото.

Тази година трудностите по пътя на организирането ни доказват, че една добра идея има силата да обединява около себе си и да се развие, подкрепена от общите усилия. Специални благодарности към Стефан Стефанов, член на Студентски съвет на НБУ, чиито усилия спасиха фестивала в критичния момент.

А какво по-заредено с положителни вибрации от малко изкуство, поднесено свежо и споделено с всички?

ПРЕЗ 2016 Г. SofARТ РАБОТИ СЪВМЕСТНО С:
Организацията Body, Mind and Soul Training
Спортен клуб “Черен Дракон”

Конна база “Пътя на коня и лъка”
Графити общността Pyrotechnix Crew
Зала за бойни изкуства, спорт и танци Fight and Flow

ПРОГРАМА:

СРЯДА, 11 Май: 10:00 часа - Отваряне с чай (Между двата корпуса)
12:00 часа - Винг Чун Кунг Фу (Зад аулата)
14:00 часа - Арт тениски (Между двата корпуса)
16:00 часа - Графити (Тунелчето)

ЧЕТВЪРТЪК, 12 Май: 10:00 часа - Уроци по стил (Между двата корпуса)
12:00 часа - Турнир по канадска (Спорта зала)
14:00 часа - Карнавална самба (1, 514)
16:00 часа - ТАЙ ЧИ (1, 514)

ПЕТЪК, 13 Май: 10:00 часа - Рисуване по дърво (Между двата корпуса)
12:00 часа - Оригами (Между двата корпуса)
14:00 часа - Стрелба с лък (зад Аулата)
16:00 часа - Закриване с Body Art (Между двата корпуса)

Създай своето вдъхновение!