facebook

Новини

mmm_678x410_crop_478b24840a
12.01.2016 12:45
Новини

ОТ УНИВЕРСИТЕТА КЪМ НАГРАДИТЕ

интервю

 

Когато чуеш за успели млади хора, обикновено забелязани още докато учат в университет, обикновено се сещаш за западната култура. Някъде там в чужбината. Казваш си и аз ще изляза, и мен ще забележат, там е лесно. Този път ще ви представим история за младо момиче, получило награда едва завършвайки бакалавър, не в чужбината, а тук, в нашата милата родна страна.


Момичето е Йоана Атанасова и тази година е завършила бакалавър „Анимационно кино“ в НБУ. Прави своя филм „Само моя“ още докато учи и съответно взима участие с него в 22-то издание на фестивала „Златен ритон“. Това е първият й филм, първо участие на фестивал и съответно получава и първата си награда – за дебют.


В края на миналата година в град Пловдив се проведе 22-то издание на фестивала „Златен ритон“, фестивал за анимационно и документално кино. В конкурсната програма участва и Йоанна с късометражния си филм „Само моя“ (7 мин.). Отнел й е 2 години и невероятно много труд, но заслужен. Филмът ще можете да видите на 29.01.2016 г. в кино „Люмиер“ от 17:27 ч.


Когато знаеш, че трябва да говориш и по-точно да вземеш интервю от човек, занимаващ се с изкуство, не знаеш какво да очакваш. Питаш се дали ще е отнесен и вглъбен в мислите си, дали пък след наградата няма да е главозамаян и невъзможен за комуникация. Има напрежение. Но в този момент се появява едно мило синеоко момиче с широка усмивка и страхотно позитивна енергия. Взело най-доброто от наградата – позитивизма, енергията да продължи напред и съзнанието, че работата тепърва предстои, за да се докаже, да докаже, че тази награда не е просто късмет. Ето и какво разкри тя в интервюто:

Какво те привлече в анимацията?


Много е интересна. Всички деца обичат анимация, оттам тръгва голямата любов към анимацията на всеки. И различните проблеми, с които тя се занимава.


Защо избра НБУ?


Хареса ми екипът от преподаватели


Мислила ли си за друга специалност?


Не


А майнър?


Да, в трети курс, но анимацията е толкова обемна като знания, от които можеш да търсиш и да намираш, че се отказах.


Разкажи ни за своето студентство. Как премина?


В много работа. Ако искаш да рисуваш и ако искаш да рисуваш анимация, това става с рисуване. Така, че нямаше много купони


Кое е най-важното качество, когато искаш да станеш аниматор?


Зависи от филма, но трябва да си борбен и работлив


Разкажи ни за наградата


Получих награда за дебют, за първия ми филм „Само моя“. Рисуван е с акварел върху лист, класическа анимация


Какво е да гледаш свое произведение на големия екран?


Както да гледаш и всички останали. Един между другите. Трябва по някакъв начин да се впишеш
Имаше ли страх или знаеше, че това си е твоя филм и си го обичаш?


Просто очакваш някаква реакция от публиката. По това разбираш справил ли си се или не


Очакваше ли наградата?


Не

Какво ти отне филма?


2 години (смее се)


Отсега нататък на къде?


Записах магистър „Анимация“

Йоана сподели още, че има два проекта върху, които ще работи, а ние се надяваме да ги видим скоро. Пожелаваме й късмет и още много награди.


Надявам се това интервю да ви вдъхне много положителна енергия за предстоящата година. Да ви вдъхнови да следвате мечтите си, като Йоана.

 

 Интервюто взе: Любомира Любомирова, студент в БП "Връзки с обществеността"