facebook

Новини

contest-piece-coverjpg_678x410_crop_478b24840a
09.02.2018 11:38
Новини

От „Вампири“ до „Чайка“. Номинации на Конкурс за нова пиеса на тема „Родината“ на Нов български университет

Приключи първият етап от Конкурса за нова пиеса, организиран за втора поредна година от Нов български университет. Конкурсът е тематичен, а тема на тазгодишното му издание беше „Родината“. В конкурса постъпиха за участие 60 пиеси.

На 2 февруари 2018 г. академично жури на НБУ в състав проф. Виолета Дечева, д.н., (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова номинира седем пиеси за участие във втория етап на конкурса.

По азбучен ред това са:
1. „Вампири“ на Стефан Балтов
2. „Експедицията“ на Магда Борисова
3. „Исмаил“ на Ясен Василев
4. „Лета-Черни лом“ на Йохан Девлетян
5. „Пет“ на Таня Шахова
6. „Майка“ на Валентина Щайн
7. „Пиеса с три сестри без Чехов, но с чайка“ на Лора Шварц

Номинираните автори получават правото за участие в едноседмична Лаборатория за писане на пиеси, водена тази година от режисьора Явор Гърдев.

Лабораторията се открива с негова публична лекция на 19 февруари.

Победителят в конкурса ще бъде обявен на тържествена церемония на 26 февруари в Гaлерия Униарт на НБУ. Тогава ще се състои и театралната премиера на пиесата, отличена в миналогодишното издание на конкурса – пиесата „Изход“ на Йоана Мирчева.

Освен парична сума от 3000 лв. победителят получава и правото на сценична реализация на своя текст от театъра на НБУ.

Окончателните версии на текстовете, с които номинираните автори участват в Лабораторията за писане на пиеси ще бъдат издадени в сборник с „Пиеси за Родината“.