facebook

Новини

hiv-patogeneza_678x410_crop_478b24840a
04.12.2023 15:12
Новини

Отбелязахме Световния ден за борба със СПИН с лекция „Истини и митове за HIV“

Д-р Андон Тимчев от СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“ се включи в отбелязването на Световния ден за борба със СПИН в НБУ с интересна лекция на тема "Истини и митове за HIV". В рамките на събитието, студентите бяха осведомени относно различните заблуди, свързани със заразата с вируса HIV и развитието на болестта.

Д-р Тимчев, който няколко години работи в отделението по СПИН на Инфекциозна болница, развенча някои от най-често срещаните митове. Като възможността за разпространение на HIV чрез допир или целувка, близък контакт, или чрез ухапване от комари. Инфекционистът подчерта пред студентите, че HIV невинаги води до СПИН и не е смъртна присъда. С научни факти, д-р Тимчев обори схващането, че ХИВ-позитивните хора не могат да имат деца или че при лечение не могат да разпространяват вируса.

 

 

 

Студентите бяха запознати с механизмите на инфектиране, като темата предизвика голям интерес.

Специалистът подчерта важността на комбинираната антиретровирусна терапия (АРТ), която се приема пожизнено и е единствената до момента доказала ефективността си за поддържане на живота при HIV-инфектирани пациенти. Този метод има за цел да потиска и контролира репликацията на HIV, предпазвайки имунната система и подобрявайки качеството на живот на пациентите.

 

 

 

Лекцията завърши с открито обсъждане, където студентите имаха възможността да задават въпроси и да получат отговори. Темите включваха сексуалното здраве и разпространението на невярна информация. Студентите получиха и информационни материали от Българска асоциация по семейно планиране (БАСП), които допълниха тяхното образование по този важен въпрос.