facebook

Новини

obshta_678x410_crop_478b24840a
17.01.2024 12:22
Новини

Отборът на НБУ е победител в първото национално студентско състезание по административноправни науки

На 13.01.2024 г. в сградата на Върховния административен съд се проведе първото  национално студентско състезание по административноправни науки. Организатори на събитието бяха Върховния административен съд (ВАС), Нов български университет (НБУ) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ).

В първото по рода си състезание участваха шест отбора студенти от специалност „Право“ от шест университета. Преди началото на състезанието беше изтеглен жребият за разпределение на отборите в трите съдебни зали, кой отбор срещу кого ще се състезава в преките двубои и кой коя теза ще защитава - на административния орган или на жалбоподателя. В казуса, който трябваше да разрешат студентите, ставаше въпрос за американски гражданин с дете от българска гражданка, като бащата обжалва инструкция на МВР, която изисква съгласие от единия родител, когато детето пътува извън страната.

В симулативен съдебен процес бъдещите юристи трябваше да покажат своите знания по административно право. Арбитри на състезанието бяха съдиите от Върховния административен съд: Галина Солакова, Донка Чакърова, Любка Петрова, Сибила Симеонова, Таня Куцарова, Теодора Николова, съдиите от Административен съд – София - град Мария Владимирова и Младен Семов и съдия Асен Мингов от Административен съд – София – област.

На първо място се класираха отборите на Нов български университет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Победителите получиха парична награда от 500 лева на отбор и стаж във Върховния административен съд (ВАС). Отличията връчи заместник-председателят на ВАС Любомир Гайдов.

Въз основа на представянето на всички шест отбора в състезанието бяха присъдени и специални награди, които бяха връчени от съдия Галина Солакова, председател на журито на състезанието. Отборът на НБУ грабна и специална награда за най-добра теза, защитена по време на състезанието.

Отборът на НБУ бе в състав Мариела Станчева – 2 курс, Милкана Стойчева – 4 курс, Момчил Бонев – 3 курс, Петя Куцова – 4 курс и Юлиан Антов – 4 курс. В помощ на отбора през цялото време на подготовката бе и Мари Лахтева - 3 курс.

Организацията на състезанието от страна на НБУ бе поверена на проф. Райна Николова, д.н., доц. д-р Гинка Симеонова, доц. д-р Деница Топчийска, а  гл. ас. д-р Памела Бучкова се зае с подготовката на отбора.

При закриване на състезанието от името на НБУ проф. Николова благодари на председателя на Върховния административен съд – г-н Георги Чолаков за това, че откликна така положително на идеята ВАС да домакинства това събитие, определи съдийските състави и осигури наградния фонд.

Организаторите си поставят за цел състезанието да се превърне в ежегодно събитие, което да затвърди съвместната дейност на академичната и съдийска общност в България в процеса на осъществяване на една от най-благородните обществени каузи на нашето време – качественото висше юридическо образование.