facebook

Новини

web1_678x410_crop_478b24840a news-nbu-bg_678x410_crop_478b24840a web2_678x410_crop_478b24840a web3_678x410_crop_478b24840a web4_678x410_crop_478b24840a web5_678x410_crop_478b24840a web6_678x410_crop_478b24840a web8_678x410_crop_478b24840a web7_678x410_crop_478b24840a
30.09.2015 15:25
Новини

ОТКРИВАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА ГОДИНА 2015/2016 НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

 

Ректорът на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков откри официално академичната 2015/2016 г. в университета. Той говори за новостите, с които НБУ посреща студентите си през тази година. „Бих поставил акцент върху индивидуалните програми – имаме Бюро за индивидуални програми, което консултира всички желаещи студенти да създадат своя програма от курсове от различни специалности. Опитваме се да мотивираме търсещите студенти, да провокираме любопитството и амбицията на по-изявените колеги“, сподели доц. Бочков.


Академично слово на тема „Пета власт?“ произнесе Панайот Денев. Панайот Денев е бил генерален директор на Българска телеграфна агенция. Бил е главен редактор на в. „Демокрация“, работил е също във в. „Континент“, в Българската национална телевизия и като ръководител на пресцентъра на Съюза на демократичните сили. От май 2005 г. е редактор в НетИнфо.БГ. От 1995 до 2010 г. преподава в департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет, където води курсовете „Новини и новинарство“ и „Медийни модели на информацията“. Основател и ръководител е на Информационния център на Нов български университет (1994-1996). Г-н Денев и първи редактор на вестник „Университетски дневник“ на НБУ, който тази година навършва 20 години.


НБУ посреща студентите си през новата академична година с нови университетски пространства, реновирани учебни зали и обновено техническо оборудване.


Разширена е съществуващата спортна база с новоизграден Студентски спортен клуб за спортни и клубни дейности. Оборудван е с тенис маси, билярдна маса, маси за канадска борба, маса за мини футбол (джаги), дартс и маси за игра на шахмат и табла. В Клуба ще се провеждат както учебни занятия по общообразователни курсове по тенис на маса и шах, така и ще се практикува спорт за здраве в свободното време от студенти, преподаватели и служители на Университета.


Нов е и Центърът за книгата с книжарница и разширението на архива и центъра с лични фондове и институционалния архив на НБУ.


Строи се нов Корпус 3, в който ще заработи Радио-телевизионен център, нови аудитории и лаборатории.
Разширява се Центъра по изкуства с пространства за допълнителни ателиета по графика, стъкло, керамика и порцелан. Ателието по стъкло е дооборудвано с нова пещ за стъкло и възможностите на студентите в програмите по художествено стъкло се разширяват. Все още тече работата по тяхната инициатива за подкрепата на обновяването на храм-паметника Александър Невски.


Има нова безжична система за превод с 30 приемника и слушалки за провеждане на международни школи, конференции и семинари, като по този начин се обезпечава обучението по превод на студентите от програмите по чужди езици и култури. Нуждата от разширяване на материалното обезпечаване в програмите се обуславя от засиления интерес на студентите към тях, разширяване на програмите за практическо обучение при работодатели и увеличаването на студентите с новата програма по приложни чужди езици за администрация и управление.


Отварят врати нови учебни зали:

  • Специализирана учебна зала – Архитектурен кабинет за работа по проекти, консултации на студенти, дипломанти и докторанти, за научно-изследователска и екипна работа в магистърска програма „Архитектура“;
  • Нова фотолаборатория за Лаборатория по фотография на НБУ
  • Франкофонски център за академични постижения към Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение. 

Изцяло реновирани са четири специализирани учебни зали по музика, специализирана учебна зала по анимационно кино и една аудитория. Частично обновени са Аулата, Университетски театър, Галерия УниАрт и 57 учебни зали.


Разширено и обновено е техническото оборудване за обезпечаване на обучението по телекомуникации, архитектура, археология, музика, фотография и др.


Библиотеката на Нов български университет посреща студентите за академична година 2015/2016 с нова възможност в читалня. Могат да се ползват таблети със стилен дизайн и добри технически характеристики, които доставят зрителен комфорт при четене на дигитално съдържание. Таблетите са предназначени за работа само в библиотека и се получават в читалня.


Продължава организирането на информационни дни на библиотеката съвместно с департаментите. Инициативата е предназначена за ученици горен курс на обучение и техните преподаватели. Информационните дни са тематични и на тях се представят различни професии е възможности за развитие на младите хора. Участниците посещават библиотеката, специализирани лаборатории, музея и галерия УниАрт. Учениците могат да се възползват от безплатна читателска карта и да заемат учебници, учебни помагала и художествена литература, свързана с учебните програми, към които проявяват интерес, от колекция „Библиотека за ученика-прочети и върни“. Тази година колекцията е обогатена с повече от 100 нови заглавия.


Учебните занятия в Нов български университет започват от 1 октомври.

Прикачени файлове