facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
16.10.2024 11:30
Новини

Панаирът на доброволчеството вдъхнови студентите за социални каузи

Второто издание на Панаира на доброволчеството на Нов български университет вдъхнови повече от 90 студенти, които се припознаха в мисиите да правят добро. Форумът ги срещна с неправителствени организации, инициатори на благородни каузи за опазване на природата, оказване на първа помощ, подкрепа за възрастни хора, деца със специални потребности, интеграция на бежанци и други разнообразни мисии.

 

 

Панаирът на доброволчеството се проведе по инициатива на Алианса на европейските реформаторски университети (ERUA) и внедряването на добри практики заимствани от Universite Paris 8 – Франция и University of Konstanz – Германия и се организира от Център за кариерно развитие при Нов български университет.

 

 

Форумът откри гл. ас. д-р Христо Чукурлиев - директор на Централната университетска администрация, който насърчи студентите да предават доброто нататък, давайки пример с менторите-преподаватели и сподели какви са възможностите за акредитация на стаж на студентите при включване в доброволческата дейност.

 „В Нов български университет доброволчеството стартира от миналата година. То се свързва с мисията и с целите на университета, което цели да допринесе за развитието на едно по-добро българско общество. Панаирът на доброволчеството е част от стъпките, които правим за да подпомогнем интегрирането на доброволчеството в учебната програма на Нов български университет. Доброволчеството е нещо, което правите, защото така искате, а не защото така трябва или защото търсите някаква полза или изгода от него. Първият импулс, който идва е да направите нещо добро.“

 

 

Представители на „Каритас София“, Time Heroes, сдружение „Конна терапия“ и „Ценна пластмаса София“ запознаха студентите с различните си каузи и представиха възможностите за включване в тях. Доброволци от „Български младежки червен кръст“ направиха полезна демонстрация с инструкции как се използват дефибрилаторите, с които разполагаме в университета. 

 

Георги Балинов, основател на "Ценна Пластмаса София" и алумни на Нов български университет, разказа за целите на организацията, насочени към ограничаването на отпадъчната пластмаса и превръщането й в полезни предмети.

 

 

Кристиян Христов, студент по психология в Нов български университет и част от сдружение "Конна терапия" сподели за инициативата "Води конче", която има за цел да послужи като терапия за деца със специфични нужди чрез връзката с природата и животните.

 

 

Цветомир Думанов – изпълнителен директор на „Каритас София“ беше гост на Панаира на доброволчеството и сподели възможностите, които предлага организацията свързана с интеграцията на различни етноси, бежанци и други групи в нашето общество.

 

 

Моника Симеонова - маркетолог и дългогодишен доброволец представи платформата TimeHeroes, която събира на едно място множество каузи, в които всеки може да се припознае, да бъде полезен и да види ефекта от положения доброволчески труд.

 

 

Студенти с опит в доброволчеството споделиха своите вдъхновяващи истории на информационна среща. По време на разговора бяха разгледани редица въпроси: Защо е хубаво човек да бъде доброволец? Какво ти дава доброволчеството? И бяха дадени отговори: Чувстваш се по-продуктивен, запознаваш се с нови хора, ставаш пример за останалите, развиваш нови умения и още и още… Доброволчеството води до разширяване на мрежата от контакти и др.

 

 

Във втората част на събитието, в неформални разговори с неправителствените организации, студентите научиха повече за каузите, в които могат да се включат, а голяма част от тях се записаха за участие още в същия ден. Бъдещите доброволци получиха малки подаръци и рекламни материали.

Интересът към Панаира на доброволчеството показа ангажираността на студентите към създаване на общност, в която младите хора се вдъхновяват да правят добро и да израстват като социално отговорни личности.

Фото кредит: Милена Янкова