facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
31.03.2023 13:52
Новини

„Париж в детайли – изкуство, литература и дизайн“

Студенти и преподаватели се включиха в първия пътуващ семинар, организиран в рамките на Алианса на европейските реформаторски университети (ERUA). В дните между 23 и 26 март, 2023 г., екип на НБУ, воден от ректора проф. Пламен Дойнов, д.н., посети френския университет Париж VIII: Венсен-Сен Дени.

В рамките на семинара „Париж в детайли - изкуство, литература и дизайн“ проф. Дойнов, деканът на Магистърски факултет проф. д-р Борис Сергинов, доц. д-р Йордан Ефтимов и гл. ас. д-р Биляна Калоянова се срещнаха с президента на Париж VIII Аник Алегра, както и със заместник-ректорите на университета Арно Рено и Арно Леме.





По време на разговора бяха набелязани конкретни стъпки за сътрудничество между двата университета в рамките на ERUA. Беше демонстрирана обща воля за работа върху създаването на академична политика за въвеждане на общи дипломи в рамките на Алианса. На срещата бяха обсъдени идеи за проекти в областта на хуманитарните науки и изкуства, съвместното участие в художествени акции с голяма социална значимост, обменът и преводът на научна и издателска продукция и разширяване на практиката за пътуващи семинари.

 

 

По време на посещението беше споделен опит за университетските обучения в областта на литературата и творческото писане. Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., и доц. д-р Йордан Ефтимов представиха примери от магистърска програма „Творческо писане“, а колегите им от Париж VIII ги запознаха с практиките, които прилагат чрез квалификационни курсове. В рамките на семинара беше представена темата за срещата между литературата и визуалните изкуства чрез беседи, изнесени от преподавателските състави. 

Студенти от 3 и 4 курс на БП „Интериорен дизайн“ споделиха опит и идеи за обменната дейност със свои колеги от Париж VIII, включени като доброволци по ERUA. Групата имаше възможност да разгледа и библиотеката на университета, която се грижи за над 500 000 литературни произведения. Българският докторант във френския университет Савина Топурска, ("Съвременни изкуства") разказа на студентите интересната история на образователната институцията.

 

 

НБУ и Париж 8 имат своя обща черта, забележима в историята на тяхното създаване. И двете образователни институции възникват след повратни моменти в миналото на двете държави – падането на комунизма в България през 1989 г. и най-големите протести в историята на съвременна Франция през 60-те години на ХХ век.

Началото за френския университет е своеобразен отговор на най-голямата обща стачка във Франция от май 1968 г. Серия от протести и окупации избухват в различни университети и училища в Париж, като резултат от конфронтацията между студенти и университетската администрация и полицията.

Веднага след откриването си университетът Париж-VIII се превръща в обединителен център на революционерите от 1968-а, като е окупиран от радикални студенти и това го превръща в  сцена на яростни сблъсъци с полицията. Напрежението във Франция утихва след като правителството, поставено под натиск, увеличава работната заплата с една трета.

След вълненията в края на 60-те години университетът се пренастройва към основното русло на академичния живот във Франция, развивайки нови департаменти и назначавайки нови професори.

И сега, близо 60 години по-късно, протестите срещу промените в пенсионната реформа на Франция промениха част от предварителната програма на пътуващия семинар, а едно от планираните посещения в Музея за декоративно изкуство с временна експозиция върху дизайна през 80-те, беше прекъснато и продължено на следващия ден.

 

 

Визитата на ключови за парижката култура места като Националния център за модерно и съвременно изкуство и култура Жорж Помпиду, Музея на архитектурата и монументалната скулптура, където се помещават отломки от разрушената катедрала Нотр Дам, Музея д‘Орсе и други дадоха възможност на студентите да изучат основните принципи за разпознаване на различните стилове в изкуството. Участниците в семинара се запознаха с най-богатите колекции на основополагащи творци в областта на дизайна, концептуалното изкуство, редизайна, ready-made, скулптурата, живописта, архитектурата.

 

 

 „Париж в детайли – изкуство, литература и дизайн“ се реализира с подкрепата на Erasmus + и Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ.