facebook

Новини

erua-news_678x410_crop_478b24840a
03.12.2021 13:38
Новини

Пет реформаторски университета променят висшето образование

ERUA First Annual Summit (02 – 04 декември 2021)

Три дни европейските реформаторски университети дискутират и обсъждат бъдещето на университетското образование.

Ректорът на Нов български университет, проф. Пламен Дойнов, д.н., откри събитието с думите: „Инициативата „Европейски университети“ е предизвикателство с висок заряд, има множество нива и измерения. Усилията, положени през предходните 12 месеца, дават увереност, че сме се насочили в правилната посока. Ние сами проправяме пътя на превръщане на ERUA от една мечта, изложена на хартия, до работеща институция, отворена към бъдещо развитие.“

В рамките на Първата среща на върха на Алианса на реформаторските университети – ERUA приветствен адрес беше представен от еврокомисар Мария Габриел. Тя пожела успешно провеждане на срещата и отбеляза голямото значение на Алианса за преосмисляне на ролята европейските университети в глобален контекст.

На пленарната сесия, с която стартира публичната част на същата, ректорите на петте университета партньори презентираха работата по работни пакети и развитието им в проекта RE-ERUA.

Петте работни семинара по основните приоритети на проекта ERUA обединяват не само мнения и идеи, но дават посока за развитие и бъдещи партньорства и колаборации между различните страни.

Над 250 участника в различните работни групи, обединени от обща идея и споделен подход, създават подход за развитие и трансформация на висшето образование в Европа. Създаването на нова уникална образователна и изследователска среда е насочено не само към студенти и изследователи, но и към бизнеса и гражданското общество.

Повече за програмата можете да откриете тук.