facebook

Новини

lyudmil-angelov_678x410_crop_478b24840a
29.01.2024 11:00
Новини

Пианистът Людмил Ангелов е в журито на 15-ия международен клавирен конкурс UNISA, Южна Африка

Един от големите съвременни интерпретатори на Шопен – българският пианист Людмил Ангелов, е член на журито на Международния клавирен конкурс UNISA в Южна Африка. Петнадесетото издание на международния форум се организира от музикалната фондация UNISA към Университета на Южна Африка, който тази година отбелязва 150-годишен юбилей.

Конкурсът, дал началото си в Претория (Южна Африка) през 1982 г., ще се проведе на живо за обществеността и на пет етапа: първи – онлайн кръг, два междинни кръга с елиминации, полуфинал – клавирен рецитал в рамките на 45 – 55 мин. и финален кръг – рецитал с оркестър по предварително обявен списък от произведения. Професор Людмил Ангелов, като част от 5-членно жури, ще оценява 15 пианисти на възраст до 30 години от Великобритания, Испания, Япония, Южна Корея, Германия, Израел, Беларус, Китай и Южна Африка.

Людмил Ангелов е почетен професор на Нов български университет и популярен на петте континента, изнасяйки рецитали и камерни концерти, както и като солист на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти.

Носител е на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо, на медал „ГЛОРИА АРТИС“ (2011 г.) от Министерството на културата на Полша за заслуги в популяризирането на полската музика по света, на Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност (2015 г.), на „Почетен гражданин на София“ (2022 г.) и носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век – огърлие“. В края на 2023 кралят на Испания, Фелипе VI, го удостоява с ордена „Исабела Католическа“ за особени заслуги към двустранните отношения между Испания и България и големия му принос към културата на двете държави.

Освен като жури на редица международни конкурси, вече 15 години професор Людмил Ангелов провежда и голям майсторски клас в Нов български университет, който тази година ще се проведе в периода 06 – 18 юни 2024 г. и ще завърши с концерт в камерна зала „България“.

През настоящия сезон Людмил Ангелов има планирани изяви в България, Италия, Германия, Австрия, Испания, САЩ, Канада, Китай и ЮАР.