facebook

Новини

1766445-copy_678x410_crop_478b24840a
10.02.2020 16:26
Новини

Писателката Теодора Димова ще бъде ментор на младите драматурзи в „Конкурс за нова пиеса“

„Очаквам да работим като мускетари – всички за един!“

 

С тези думи писателката Теодора Димова се обърна към шестимата млади драматурзи, стигнали до финала на Конкурс за нова пиеса‘2020 на Нов български университет.

 

Във встъпителната си лекция, в първия ден от Лабораторията за писане на пиеси, Теодора Димова призова авторите: „Да работим с чувството, че театърът е свято място на среща на един човек с друг, че тази среща ни помага да проникнем в смисъла на дните си… Особено в тревожни дни, когато най-големият човешки дефицит става липсата на смисъл. И най-дълбоките рани са проява на липсата на състрадание и милост един към друг.“

 

Номинираните в четвъртото издание на Конкурс за нова пиеса ще търсят отговор на въпроса - Могат ли парите да се окажат в основата на добрия театрален разказ?

 

3

 

През следващите пет дни шестимата млади драматурзи, отличени от академичното жури с председател проф. Виолета Дечева д.н., ще работят по текстовете си под менторството на писателката Теодора Димова.

 

„Целта ни на финала е да кажем, че шест пиеси ще чукат на вратите на театрите, но ще чукат с достойнство и самочувствие“, отбеляза Теодора Димова.

 

„Ако предположим, че тези шест пиеси ще се вглеждат талантливо и с отворени очи в проблемите на нашето живеене тук, в България, в днешния и отминалия ден.

 

Ако те честно и с болка задават въпроси, които в ежедневието си ние избягваме, за да не нарушаваме душевния си комфорт. Да предположим, че тези въпроси отекват  после в душите ни, остават там и чакат съкровено и кротко нашият, личният наш отговор. Да предположим най-накрая, че този отговор би изместил, изтласкал, променил нещо в самите нас. Тогава колко много неща биха се променили.

 

Въз основа на резултатите от Лабораторията журито ще определи и носителя на тазгодишната награда на Конкурса, който ще бъде обявен на публична церемония в НБУ на 17 февруари.

 

2 

 

Конкурс за нова пиеса се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.