facebook

Новини

img-20230106-114614_678x410_crop_478b24840a
11.01.2023 10:24
Новини

Подготовка и реализация на професионално тв предаване в ТВ студиен комплекс РТЦ на НБУ

На 5 и 6 януари 2023 г. в ТВ студиен комплекс на РТЦ на НБУ бяха проведени лекции и практики на тема „Подготовка и реализация на професионално телевизионно предаване”. Лектор и супервайзър на събитието беше ас. д-р Борислава Димова, преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес”.

 

 

Пред десетки студенти и колеги преподаватели, ас. Димова разказа подробно, теоретично и практически онагледи етапите в изграждането на една професионална тв продукция със студийни интервюта.

 

 

            В темите от лекцията бяха дискутирани: избор на теми и гости, изготвяне на снимачен план, сценариен ред и пълен сценарий за тв предаване, изграждане на снимачен тв сет, декорация на среда за предаване, поведение на водещи и гости пред камера, четене на анонси от аутокю, разкадровка на камери, работа с видеосмесителен пулт, редакция на съдържание на живо, звуково оформление, запис на аудиовизуален материал бяха само част от темите, засегнати в интензивния график на обучителната програма.

 

 

            В инициативата, под ръководството на д-р Димова, се включи екип на РТЦ, който съдейства, според експертизата си, за пълноценното провеждане на лекционните и практически дейности /гл. ас. д-р Николай Милев, Радослав Бадов, Димитър Бенков/.

 

 

            В резултат на проведеното обучение, бяха заснети и създадени успешно от студенти в програма „Кино и телевизия” два нови епизода от университетско - студентската поредица „ДепартаментЪТ” с автор ас. д-р Борислава Димова. Придобитите знания и умения, студентите предстои да приложат не само в продължение на поредицата, но и в бъдещите медийни партньорства на НБУ с различни телевизионни медии.

 

 

            Част от участниците в темите на заснетите предавания бяха също преподавателите: доц. д-р Ясен Захариев, гл. ас. д-р Живко Узунов, доц. Възкресия Вихърова, д-р Галина Стайкова.

 

 

            Очаква се новите епизоди на „ДепартаментЪТ” да бъдат излъчени в информационните канали на НБУ в средата на пролетния семестър.

 

 

            Повече за проекта може да се открие в страницата на РТЦ на НБУ във Facebook.