facebook

Новини

dsc-0023_678x410_crop_478b24840a dsc-0030_678x410_crop_478b24840a dsc-0035_678x410_crop_478b24840a dsc-0043_678x410_crop_478b24840a dsc-0054_678x410_crop_478b24840a dsc-0056_678x410_crop_478b24840a
10.05.2017 11:14
Новини

Пореден концерт на академичния оркестър Камерата Орфика НБУ

Събитието се състоя на 5 май 2017 в камерна зала „България“

Вдъхновяващата звукова атмосфера на камерна зала „България“ посрещна желаещите да се насладят на изпълнението на талантливите студенти от Нов български университет. Академичният оркестър Камерата Орфика НБУ, съставен от брилянтни млади музиканти, част от които бивши и сегашни възпитаници на университета, прикова вниманието на аудиторията с виртуозното си майсторство.

 

Събитието е част от поредица съвместни инициативи на Нов български университет и Софийска филхармония, инициирана в името на изкуството. Концертният цикъл „Солисти – интерпретатори“ предлага богата програма, реализирана от световни виртуози-изпълнители. Шедьоврите на класическата музика, изпълнени от младите и талантливи студенти, подпомогнати от професионални музиканти, обогатяват културния живот на страната и допринасят за популяризиране на музикалното изкуството като разкриват неговите неизмерими стойност и величие.

 

Концертът бе под авторитетната палка на Франсоа Пиер Декон, роден в Лил (Франция), световноизвестен диригент, познат с богатия си професионален опит и харизматичната си личност. Той помага за израстването на млади таланти не само в Залцбург и Виена, но и в София. Декон учи в Парижката консерватория, а от 1989 г. и във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства, където завършва хорово и оркестрово дирижиране. Неговата концертна дейност се проявява и във Франция, Германия, Белгия, Чехия, Румъния, Австрия и България. В периода 1996-1997 г. е музикален директор на хора на Виенските момчета (Wiener Sängerknaben). От 1999 г. е преподавател по хорово и ансамблово дирижиране в Университета за музика Моцартеум в Залцбург/Инсбрук, а през 2002-2009 г. преподава в оперното училище за деца на Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper). Дирижира и хора на Piaristenkirche Maria-Treu и в църквата Kirche Mariahilf във Виена. Франсоа Декон е също известен композитор на оркестрови произведения, опери, песни и кантати.

 

 

Програмата в концерта на 5 май започна с изпълнение на едно от най-известните и емоционални произведения на аржентинския композитор Астор ПИАЦОЛА (1921-1992) – Годишните времена на Буенос Айрес. Пиацола пише своите Годишни времена между 1965 г. и 1970 г. Първо представя всички части (и сезони) със своя квинтет. Произведението е ярък и авангарден пример за танго нуево. Типичните за Пиацола обширни плътни музикални линии и джазови хармонии му носят бърза популярност. Леонид Десятников прави оркестрацията на творбата за соло цигулка и струнен оркестър през 1999 г. Пиацола замисля композиторски мост на времето между Годишни времена на Вивалди и времето на Буенос Айрос от 1970 г. В концерта за солисти бяха поканени трима студенти от класа на проф. д-р Марио Хосен в НБУ – Александър Зайранов, Санджар Сапаев и Кристина Хинова.

 

Александър Зайранов или Алекс, както му казваме в НБУ, е младши студент. Той още е ученик в музикалното училище във Варна, но от 10-годишен вече е в класа по цигулка на проф. Хосен. Веднага дебютира като солист на Camerata Orphica във Виена, Австрия. Лауреат е на български и международни конкурси като Светослав Обретенов (Провадия), EUROASIA 2013 в Токио (Япония), Недялка Симеонова в Хасково, Охридски бисери в Македония, Андреа Постакини във Фермо (Италия), където печели стипендията на департамент „Култура“ на община Фермо. Има и II награда на Jeunesses International Violin Competition Dinu Lipatti в Букурещ през 2015 г. Бил е солист на камерен ансамбъл Софийски солисти, Софийската филхармония, симфоничните оркестри във Варна, Пловдив, Русе. Носител е на Голямата награда на фондация Стоян Камбарев 2015 и на Голямата награда на Ротари клуб – Варна за 2016 г. Алекс е изключителен виртуоз и определено ще е един от най-търсените цигулари, когато порасне.

 

Санджар Сапаев е роден в Узбекистан, но заради гражданската война в родината му семейството е принудено да се пресели в Одрин, Турция, където учи при доц. Зухра Мансунова. През 2012 г. е приет в Музикалната академия в София в класа на проф. Ангел Станков, който бе гост на концерта на 5 май 2017 г. в камерната зала „България“ и бе изключително развълнуван от постиженията на ученика си. Днес Санджар е студент на проф. д-р Марио Хосен в магистърска програма „Класическа музика“ в НБУ. Активно участва в концертния живот на столицата и страната, основава струнния квартет „Сапаев“, композира. Лауреат е на редица конкурси (и като солист, и с квартета): Недялка Симеонова, международния фестивал Виртуози, първа награда на Lions International Violin competition и много други. През 2009  г. получава покана за гост-концертмайстор на Истанбулската филхармония като преди това е бил концертмайстор в редица студентски и младежки проекти, с които е гастролирал в Германия, Холандия, Австрия, Швейцария, Турция, Япония.

 

Kристина Хинова е възпитаничка на Националното музикално училище в София (там, също в класа на Ангел Станков), след което е приета за студентка и учи във Висшето училище по музика и изпълнителски изкуствата във Виена, в класа по цигулка на проф. Герхард Шулц. Днес е студентка на проф. д-р Марио Хосен в Нов български университет и този семестър завършва бакалавърската си програма. Има много изяви като солист на Софийската филхармония, на Оркестъра на Националната опера и балет, на симфоничните оркестри в Русе и Варна. Лауреат е на редица национални и международни конкурси, сред които George Enescu в Букурещ (Румъния), Concertino Praga (в Чехия), Недялка Симеонова и Панчо Владигеров (в България).

 

И тримата солисти свириха блестящо. Тяхното високо изпълнителско ниво развълнува публиката и те бяха аплодирани заслужено като солисти на Камерата Орфика НБУ.

 

 

Второто произведение в програмата на концерта бе от Албер Русел (роден през 1869 г., ученик на големия френски композитор Венсан д‘Енди). Русел е един от най-значимите френски композитори в периода между двете войни. Неговата Симфониета оп. 52 (1934 г.) бе невероятно изпълнена от академичния оркестър под вещото ръководство на диригента Франсоа Декон.

 

Третата творба в програмата бе от Гийом ЛЬОКЬО (роден през 1870 г. и също ученик на Венсан д‘Енди). Адажио за струнен оркестър, поднесено от Камерата Орфика НБУ, накара публиката да се пренесе в едно друго време, когато усетът за звук и емоция са достатъчно силно експресивни и завладяващи. Стилът на Льокьо може да се счита за предвестник на авангарда от началото на XX век, силно повлиян от музиката на Вагнер и Цезар Франк.

 

Последното изпълнено произведение, с което концертът завърши, бе на Марин Големинов (1908-2000 г.) Той е третият композитор от програмата на 5 май 2017, който е учил при Венсан д‘Енди. Големинов е един от най-известните български композитори зад граница, редом с Панчо Владигеров. Той е от създателите на националната ни композиторска школа, носител на Ордена за изкуство и култура на Франция. Концертът за оркестър бе невероятно красиво изпълнен, с чудесен плътен звук, с плам, с емоция. В тоновите палитри на оркестъра определено прозираше френският финес на диригента Декон, който бляскаво завърши концерта и предизвика нестихващи аплодисменти.

 

С многобройните си концерти академичният оркестър Камерата Орфика НБУ следва неотлъчно своята артистичната мисия. С безрезервната подкрепа на ръководството на Нов български университет оркестърът, под диригентството на именити виртуози-музиканти, пренася на софийската концертна сцена културата на водещи музикални центрове в Европа като Виена, Париж, Милано, Лондон. НБУ неуморно работи за осъществяването на идеята за изграждане на стабилно културно сътрудничество между творци от различни държави, което да докаже, че граници за изкуството не съществуват, а красотата му е непреходна.

 

 

 

 

Текст: проф. Милена Шушулова; отдел "Информационна дейност"

Снимки: "Уебстудио"