facebook

Новини

zaglavna-new_678x410_crop_478b24840a
12.06.2024 15:43
Новини

„Пясъчна буря“ на Петър Христакиев отнесе конкуренцията в конкурса IDEA MODA’2024

 

Военно облекло, бомбър, широки панталони и силни рамене. Концепцията на студента на НБУ Петър Христакиев спечели вота на журито и му донесе първата награда в конкурса за млади дизайнери IDEA MODA. В контраст на тях присъстват елементи символизиращи нежност и грация - ефирни материи, драперии, качулки и замятания. За колекцията си Петър намира вдъхновение в пресечната точка на мъжествеността и женствеността и особено там, където границите се размиват.  

 

 

Победителят беше обявен на финално ревю в голямата зала на регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Първото място донесе на Петър парична награда от 5000 лв., професионална шевна машина, дискова ножица UNIQUE и представяне на колекцията в шоурума на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

 

 

Четвъртото издание на атрактивния и изпълнен с творческа енергия конкурс на Нов български университет IDEAMODA събра иновативни идеи, смели дизайнери и дръзки изпълнения.

 

 

12 млади творци – студенти от НБУ, НХА, АМТИИ и Унгария, представиха своите креативни модни колекции.

 

 

Моделите се състезаваха за награден фонд, който включва парична награда за започване или подпомагане на собствен бранд, обучение в магистърска програма по мода в НБУ и професионална шевна техника.

 

 

Журито, съставено от изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти и модни фотографи, присъди втората награда на студента от НБУ Данаил Капчин и колекцията му Pandæmonium. Колекцията представлява кратък анализ на боговете на съвременното общество, една разходка през Ада, едно интервю с Дявола и неговите основни превъплъщения – 7те смъртни гряха.

 

 

Високата оценка за колекцията на Данаил ще му помогне да развива своя талант с безплатно обучение в магистърска програма на НБУ. Младият дизайнер получи мултифункционална шевна машина SINGER, както и възможност за самостоятелна изложба по време на Мелба дизайн фестивал в галерия УниКредит Студио.

 

 

Трето място, 3000 лв и платен стаж в бутик ALL-U-RE, с възможност за участие в създаването на нова инсталация на витрината на бутика, спечели Ива Георгиева – студент в НХА. Ива получи и една специална награда - представяне на колекцията й в шоурума на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

 

 

Колекцията й Bouquet Bandit е вдъхновена от истинска история и псевдоним на противоречивия образ на банковия обирджия, оставящ след себе си типичното “gang” настроение и трансформацията му в романтичен любител на цветята. Цветната символика в структурата на силуетите загатва деликатно - до момента , в който розовото триумфира, за да даде друга представа за бандитската улична естетика. Динамиката се разгръща в мания за печат на банкноти, “застрашени от изчезване” в дигиталното бъдеще и презентира култът към парите. Колекцията проследява метаморфозата на долара, от неговото текстилно естество - денимът, устойчив на време и тенденции - до превръщането му в комерсиален продукт за консуматорското общество, което винаги очаква нещо ново.

 

 

Младият дизайнер Богдана Костова получи професионална фотосесия в списание ЕВА. Бояна Ангелова-Касабова, Ива Георгиева и Мариам Аласаад ще покажат своите колекции в Design Wеек Ljubljana.

IDEAMODA стартира през юни 2018 г. Целта на конкурса е да предостави прозрачна и модерна платформа за изява на младите и талантливи модни дизайнери от България и Европа.

Право на участие в конкурса имат студенти в последната си година на обучение по мода, както и дизайнери до 35 години, които работят за собствен или друг бранд. В предишните издания на конкурса са участвали студенти и завършили от НБУ, НХА, ЮЗУ “Неофит Рилски”, ВСУ “Черноризец Храбър”, АМТИИ, ТУ-София, както и IED Milano, Academy of Music, Theatre and Fine Arts - Moldova, Politecnico di Milano, Frederick University Nicosia – Cyprus, Германия, Унгария и други.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и в партньорство с концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“, ЕТ Иван Чавдарски, представитеството на SINGER за България, концептуален бутик ALL-U-RE, списание EVA, студио КОМПЛЕКТ.

Благодарим за снимките на нашите талантливи фотографи Полина Янева, Стилиян Мурджев и Андон Настев.