facebook

Новини

1-ut_678x410_crop_478b24840a
20.03.2024 09:00
Новини

Практически семинар „Театър на обектите“

В периода 26.02 – 8.03.2024 г. в Университетски театър НБУ се проведе практически семинар на тема „Театър на обектите“ със студенти обучаващи се в 4 семестър на БП „Театър“. Ментори на студентите бяха куклените актьори и режисьори Мила Коларова и Румен Гаванозов, които освен своите  индивидуални постижения и награди са носители като творчески тандем и на награда Икар 2022 в категория „Постижения в кукленото изкуство“, както и на наградата „Най-добър творчески тандем“ на XXIV Международен Куклен Фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив 2021 г.

 

 

Семинарът „Театър на обектите“ е само първата стъпка за студентите актьори, които ще продължат работа по създаване на театрален спектакъл по текстове на Джани Родари с режисьори Мила Коларова и Румен Гаванозов. Премиера на спектакъла "Пътят, който водел никъде" - театрална карта на пътешественика в света на Джани Родари" ще бъде на 12 и 13 април на сцената на Университетски театър НБУ.

В създаването на спектакъла ще се включи и Рин Ямамура, която ще проведе практически семинар „Специфика на създаването на сценография и обекти за куклен театър“, предназначен за студенти от програма „Визуални изкуства“. Те ще имат възможност да проследят и участват в целия процес – от идеята до финалната реализация на спектакъла. Рин Ямамура е един от най – номинираните и награждавани млади художници и сценографи, носител на ИКАР 2005, 2011 и 2014 г., наградата "Христо Г. Данов" на МК, “The Best of Puppet Design” на международния конгрес УНИМА в Китай за кукли и сценография и други.

 

Практическите семинари за студентите от програмите „Театър“ и „Визуални изкуства“ на Нов български университет са част от образователните инициативи и дейности по проект "Образование - Театър - Образование", който Университетски театър реализира с финансовата подкрепа на ФАНТАСТИКО ГРУП и фонд "Фантастико до теб", и проект "Пътят, който водел никъде" - театрална карта на пътешественика в света на Джани Родари", подкрепен от фонд "Учебни програми" към ФБО на НБУ.