facebook

Новини

dsc-08619_678x410_crop_478b24840a dsc-0871_678x410_crop_478b24840a dsc-0913_678x410_crop_478b24840a
16.11.2018 15:01
Новини

Представяне на книгата "Европа.Антология" на проф. Михаил Неделчев

В Център за книгата на Нов български университет се проведе представянето на „Европа. Антология“, първи том поезия, със съставител проф. Михаил Неделчев.

 

За пръв път в българската поезия има такава тематична антология, която  реконструира и едновременно конструира единството на тази тема.

 

Категоричният авторски жест заявен на корицата на „Европа Антология“ се вписва в традициите на така наречените  авторски антологии в българската литература, които след 1989 г. придобиват особен статут на антологии на личния вкус и от друга страна антологии, които се опитват да конституират традиции и цели тематични зони. Предговорът на антологията е написан от доц. д-р Веселин Методиев – член на Настоятелството и на Председателския съвет на НБУ.

 

Първи том се състои от девет дяла, в които авторът разпознава множество подтеми. Антологията е привлекателна за читателя с това, че по никакъв начин не се вписва в така нареченото политическо говорене за Европа. Не представя някаква утопия Европа, а я показва като една много пъстра противоречива и на моменти нелицеприятна. Идеята за Европа на българските поети по никакъв начин  не следва някаква красива еволюция, а се движи в ритъма на разочарованието и очарованието.

 

Проф. Неделчев работи по проектирания втори том, проза, на „Европа Антология“, който ще съдържа фрагменти, откази от студии, стихотворения – политически и публицистични.

 

Проф. Михаил Неделчев  e носител на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за 2018 г. за постижения в хуманитаристиката.  Той е е удостоен със званието Почетен професор на Нов български университет“ през ноември 2010 г. Основните интереси на проф. Неделчев са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот.

 

Представянето на „Европа Антология“ се организира от департамент „Нова българистика“ с участието на Гл. ас д-р Биляна Курташева  и Доц. Пламен Дойнов д.н – преподаватели в Нов български университет.