facebook

Новини

1_678x410_crop_478b24840a 14_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 5_678x410_crop_478b24840a 6_678x410_crop_478b24840a 7_678x410_crop_478b24840a 8_678x410_crop_478b24840a 4_678x410_crop_478b24840a 9_678x410_crop_478b24840a 10_678x410_crop_478b24840a 11_678x410_crop_478b24840a 12_678x410_crop_478b24840a 13_678x410_crop_478b24840a 15_678x410_crop_478b24840a
28.10.2016 16:03
Новини

Представяне на книги завладя вниманието на преподаватели, гости и студенти на НБУ

Организатор на събитието е Център за книгата

Център за книгата, който обединява Библиотеката, Издателството, Университетските архиви и отдел „Книжарници и книгоразпространение“ на НБУ, бе организатор на официалното представяне на три нови книги.

 

Присъстващите на събитието имаха възможността първи да се докоснат до дълбинната същност на интригуващите изследвания. „Античност, археология и национално въобразяване“ на доц. д-р Цвете Лазова, „Формирането на двуполюсния свят“ на доц. д-р Соня Хинкова и „Митология и религия“ на проф. д-р Пламен Бочков и доц. д-р Теодор Леков завладяха вниманието на многобройната аудитория и породиха интересни въпроси. Събитието се състоя на 27. октомври от 15 часа в книжарница на корпус 1.

 

Представянето на творби е ключов елемент от дейността на Център за книгата.  То е резултат от основната му функция, която е съществуването му като модерна културна и информационна структура на Университета, разпространяваща образователните и научно-творческите постижения на неговите представители. Като резултат от този стремеж Центърът е основен организатор на представяния на книги, компилиращи многожанровата дейност на академичния състав на Нов български университет. Доказателство за постоянно обогатяващия се опит на преподавателите и за безграничното им желание за споделяне на знания е статистиката, която показва, че през последните десет години на всеки седем дни в НБУ се създава нова книга.

 

Водещ на значимото събитие бе д-р Веселина Василева, Директор на Издателството на НБУ, което е едно от най-големите университетски издателства в България. Дейността му е специализирана в издаването на учебна и научна литература, рекламни и информационни издания, каталози и албуми, университетски периодични издания. Водена от опита и интересите си д-р Василева успя да привлече вниманието на аудиторията чрез завладяващо представяне на актуалните заглавия.

 

 

В основата на книгата „Античност, археология и национално въобразяване“, създадена от доц. д-р Цвете Лазова, преподавател в департамент „Антропология“, е изследването на интереса към античността. Част от основните й изследователски търсения са обединени в творбата, чийто акцент е „притежанието“ на антично наследство като извор на социален и културен капитал за основните политически общности на съвременността - нациите. Интересът й е насочен към протичането на процеса на преобразуване на археологическата практика и нейната материалност в проблем с антропологични измерения. Доц. д-р Лазова предлага на читателите задълбочено изследване на отношението между артефакти и социални репрезентации и практики. Тя разглежда също и процесите, които им дават статут на наследство и ги превръщат в източник на национална идентичност. Инструментите на изследването са формирани въз основа на съвременните антропологични тенденции към рефлексивност, които изграждат полето на археологическата етнография. Авторът показва, че спецификата на българската археология за античността е културно-историческа, чиято практика поражда културния национализъм, рефлектирал в различни обществени феномени, умствени нагласи и ориентации. Неговите послания чрез медийната среда се вместват в множество местни и национални идентичности.

 

Монографията „Формирането на двуполюсния свят“ на доц. д-р Соня Хинкова, преподавател в департамент „Политически науки“, също бе официално представена пред многобройната аудитория. Основно място в торбата заема въпросът, предизвикващ до днес множество дискусии: „Каква е времевата марка на двуполюсния свят“. Авторът дава един различен от популярния отговор, като разполага прехода към него в десетилетието преди „Голямата война“ (Първата световна). Друг фундаментален въпрос, върху който е изградена книгата, е „Защо първият глобален конфликт е наречен „Голямата война“. За да се даде обяснение на питането, доц. д-р Хинкова изследва детайлно външната политика на водещите европейски държави (Германия, Франция, Великобритания, Русия и Австро-Унгария), на САЩ и Япония. Чрез моделирането на теоретични конструкции се проследява преходът между две международни системи и се разкрива формирането на два центъра на сила (полюса) в световната политика. Те определят структурата на международната среда за цял век и дългосрочната перспектива на двуполюсния свят.

 

Книгата „Митология и религия“, написана от проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет, и доц. д-р Теодор Леков, преподавател в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“, съдържа основни понятия и категории от митологията и религиите. За улеснение на читателите тя съдържа анализ на конкретни текстове, допълнени с множество примери, чрез които са представени древни културни практики. Основната функция на книгата е обогатяване на общата култура на студентите. Като основен източник на фундаментални знания относно митологията и религията тя ще допринесе за разширяване на познанията по история на културата и религиозните феномени чрез прилагане на богат инструментариум от термини и понятия. Полезността й е предпоставка за значимия интерес от страна на обучаемите, който се наблюдаваше още по време на нейното официално представяне. „Митология и религия“ е част от най-популярната поредица на Нов български университет „Artes Liberales - книги по общо образование“.

 

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"