facebook

Новини

30946353836-42a864aff7-o_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 30963286876-f0ccd49c85-o_678x410_crop_478b24840a 30963294996-db50880bfa-o_678x410_crop_478b24840a mg-7683_678x410_crop_478b24840a 30680103920-18e377d35e-o_678x410_crop_478b24840a
21.11.2016 12:10
Новини

Преподавател от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ е финалист в международна конференция

Гл. ас. д-р Петьо Будаков представи Нов български университет в „The Falling Walls Lab 2016“

Гл. ас. д-р Петьо Будаков, преподавател от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в Нов български университет,  бе избран за финалист в престижната международна конференция „The Falling Walls Lab Finale 2016“. Двудневното събитие се проведе в Берлин на 8. и 9. ноември 2016 година и обедини амбициозни мотивирани хора, които обсъдиха идеи за промяна на средата с цел нейното видимо развитие.

 

Големият международен интерес към инициативата не е изненадващ заради мащаба на начинанието, както и заради очакваните резултати от него.  Успехът на гл. ас. д-р Будаков е огромно признание както за него, така и за Нов български университет, тъй като Международната конференция е известна с изключително високите критерии, които се прилагат при селекцията на кандидатите. Традиционно в нея взимат участие предимно професори от някои от най-известните университети в света – „Станфорд“, „Хумболдт“, „Оксфорд“, „Масачузетски технически университет“, „Колумбийски университет“, университетът в Ню Йорк. 

 

Избирането на финалисти в инициативата е дълъг и тежък процес, по време на който се обръща внимание на основната идея, заложена в проектите, но и на детайли от тях. На обстоен анализ се подлага наличието на конкретни елементи, които трябва да се съдържат в представянията. Едни от водещите критерии при селекцията на участниците са високото ниво на иновация, както и очакваната приложимост на проекта. От значение е също академичното ниво на изследването, което трябва да отговаря на най-високите световни стандарти, както и на изследователските постижения на кандидата.

 

По традиция Международната конференция се открива лично от канцлера на Федерална република Германия, което е показателно за мащаба и значимостта на събитието, в което тази година Нов български университет има свой представител сред финалистите. Резултатите от инициативата често се определят като „безценни“ заради характера на начинанието като възможност за обмяна на опит, умения и обсъждане на иновативни идеи с потенциал за промяна на динамичната реалност. Но интересен факт, допълващ тази „безценност“, е високата цена на входния билет, която за зрители варира от 1,048.60 € до 1,979.50 €.

 

 

Изследването, с което гл. ас. д-р Будаков представи Нов български университет на Международната конференция, бе на тема “How to break the wall of social carelessness.” (“Как да разрушим стената на социалното безгрижие“). Фокусът в него е поставен върху похватите, необходимостта, предпоставките и предизвикателствата по пътя на създаване на иновативен формат за комуникация в социалните мрежи. Новаторският подход на д-р Будаков е най-ясно разпознаваем в стремежа, заложен в представянето му, насочен към елиминиране на т. нар. „кликтивизъм“. Терминът е познат на специалистите като процес на безполезно поставени „лайкове“ или друг тип емотикони на съпричастност, които са изпълнени с емоция, но не и с ефективност. Актуалността и значимостта на проблема, както и неговото атрактивно представяне завладяха вниманието на многобройните присъстващи и породиха въпроси и предложения за възможни отговори.

 

Гл. ас. д-р Будаков сподели предпоставките за избора на основната идея в изследването, както и стъпките, които е предприел за осъществяването й. Той изказа дълбока признателност към колегите си от Нов български университет за безусловната подкрепа, която са му засвидетелствали: „Изследването ми е вдъхновено от българския графичен дизайнер Кети Церовска, която е автор на корпоративната графична идентичност на иновативен формат за социални мрежи. Участието ми в „The Falling Walls Lab 2016“ бе истинско предизвикателство. Получените изключително позитивни коментари и оценки от журито и аудиторията ми дават твърда увереност в развиването на следващи още по-успешни проекти. Благодаря за подкрепата на моите колеги от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в лицето на проф. Людмил Христов, доц. д-р Светла Христова, доц. д-р Димитър Енев, гл. ас. д-р Илия Кожухаров, ас. д-р Стоян Манчоров”.

 

Гл. ас. д-р Будаков имаше възможността да представи Нов български университет на Международната конференция по време на специално организирани панели, наречени “Brain Dates”. Той не скри гордостта си от факта, че е представител на „една от най-динамично развиващите се академични и научноизследователски институции в Източна Европа. За мен е чест да говоря пред учени от Станфорд, Университет „Алберта“ (Канада), Лабораторията за социални изследвания в IWM Тюбинген (Германия), Университет Дуисбург (Германия), както и представители на бизнеса, финансиращи редица академични проекти: A.T. Kearney GmbH, GoogleX, EduBase“.

 

В един от панелите на „The Falling Walls Lab 2016“ гл. ас. д-р Будаков сподели с многобройните международни представители елементи от цялостната политика на Нов български университет, фокусирана върху студентите, които той целенасочено следва и прилага в личната и професионалната си дейност: „Изграждайки социално отговорни и предприемчиви личности, установявайки стабилна връзка с бизнеса, както и множество партньорства с елитни чуждестранни университети, развивайки иновации в своите лаборатории и прилагайки най-съвременните технологии в своите учебни програми, Нов български университет е безспорен фактор в региона, спомагащ за неговото позитивно социално и икономическо развитие”. Той изрази увереност в силата и значимостта на университетската институция, която с активността си не само че може да контролира съвременната динамична реалност, но и успешно може да я премоделира. По този начин  тя би отговаряла на изискванията и очакванията на обществото, успешно задоволявайки потребностите му и пораждайки неподозирани търсения и стремежи.

 

Участието на гл. ас. д-р Будаков в Международна конференция „The Falling Walls Lab 2016“ е значимо признание за полаганите от негова страна усилия. То е и доказателство за нестихващия устрем към развитие, характерен за представителите на Нов български университет. Воден от девиза на Университета „Да не се боим от разнообразието“ гл. ас. д-р Будаков не поставя граници на мечтите си и не се бои да експериментира чрез предлагането, анализирането и осъществяването на иновативни идеи. Логично следствие на тези факти е избирането на кандидатурата на гл. ас. д-р Будаков сред над 2700 подадени заявления за участие от млади учени, представители на елитни академични институции от целия свят. Провеждането на Международната конференция бе водеща новина за местните медии, както и за Германската служба за академичен обмен – DAAD. Значимостта на инициативата с международен характер, както и очакваните резултати от нея са предпоставки за големия интерес към събитието, както и за многобройните желаещи да присъстват на представянията.

 

Преподавателят от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в Нов български университет е уверен, че следствия от участието му във форума ще настъпят и в лекторските му изяви. Той вярва, че възможността за съпоставяне на постиженията, обсъждане на идеите и похватите за осъществяването им в среда с представители на различни държави обогатява светогледа и помага за разбирането на света. А само чрез разбиране може да се достигне до промяна и развитие на съвременната реалност, към които са насочени усилията на Академичната общност на Нов български университет.

 

 

 

 

 

 

 

Уебсайт на събитието: http://www.falling-walls.com

 

 

 

Текст: отдел „Информационна дейност“

Снимки: „Falling Walls Foundation“