facebook

Новини

24-apr-2_678x410_crop_478b24840a
27.04.2023 13:38
Новини

Преподаватели и студенти отбелязаха годишнината от публичното оповестяване на двойно-спиралния модел на ДНК

70 години след голямото научно откритие, донесло Нобелова награда на Джеймс Уотсън и Франсис Крик, както и на Морис Уилкинс, работил с тях в екип, департамент „Природни науки“ организира публична лекция по темата.



С богат илюстративен материал гл. ас. Кирил Кирилов проследи основните моменти от научния път на откритието. Студентите от направление Бионауки бяха заинтригувани от мястото – лаборатория Кавендиш - наречено „Хижата“, в което са проблясвали големи открития на много учени в Кеймбридж в следвоенните години. Изложението в лекцията „70 години от публичното оповестяване на двойно-спиралния модел на ДНК“ в рамките на научния семинар „Бионауки“, обърна внимание на хипотезите и групите, участвали в научните спорове. За съвременните млади изследователи беше интересно да чуят как се стига до голямото откритие, как се оповестява и какъв е нелекият път до официалното му признаване от световната наука.

Гл. ас. Кирил Кирилов е преподавател в направление Биологични науки към Департамент „Природни науки“ в НБУ. Защитил е докторантура в Института по молекулярна биология към БАН.

Модератор на събитието беше доц. д-р Николай Петров.