facebook

Новини

plakat-nbu-web_678x410_crop_478b24840a
19.10.2017 14:26
Новини

Пресконференция за Конкурс за нова пиеса на български език на тема „Родината“

Номинираните автори ще имат възможност да работят с Явор Гърдев

На 18 октомври се проведе пресконференция, посветена на второто издание на Конкурс за нова пиеса на български език, подкрепен от Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет. Тази година актуалната социално значима тема, по която ще работят творците, е „Родината“. Целта на организаторите е насочване на вниманието към невралгични за обществото теми, чрез търсенето на нова драматургична, респективно сценична гледна точка към тяхното изразяване.

 

По време на събитието, провело се в галерия „Credo Bonum“, стана ясно, че право на участие в конкурса и тази година имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в начинанието с едно свое произведение. Изискванията са драматургичните творби да са на български език и да не са били публикувани под никаква форма преди предаването им за участие в Конкурса за нова пиеса – нито като цяло, нито в отделни свои части. Крайният срок за подаване е 15 януари 2018 година.

 

По време на пресконференцията организаторите направиха равносметка на резултатите от първото издание като споделиха радостта си от факта, че интересът към инициативата расте непрекъснато. Те обявиха също, че вече са получили няколко творби, които определиха като „достойни претенденти за първото място“.

 

Проф. Виолета Дечева, д. н., председател на журито, акцентира върху видимите следствия от провеждането на инициативата – издаването на сборник, събрал шестте най-високо оценени творби, участвали в конкурса миналата година. Първият том, Университетско издание на НБУ, съдържа шест пиеси, които представят шест различни гледни точки към въпроса за „Справедливостта“. Авторите им са номинирани за участие в Лабораторията за писане на пиеси на НБУ през февруари 2017 г. сред осемдесет и петте участници в първото издание на Конкурс за нова пиеса 2017 на НБУ.

 

 

Проф. Дечева, д. н., заяви, че „С „Пиеси за справедливостта“ поставяме началото на поредица, в която ще публикуваме текстове на авторите, участвали всяка година в Лаборатория за писане на пиеси на Конкурс за нова пиеса на НБУ. Идеята за справедливост е един от главните ориентири на човешкото действие и същевременно един от най-светлите идеали, според които се устройват отношенията в човешките общности. Няма човешка общност, която в хода на своето историческо съществуване да не формира никакво разбиране за справедливостта. Реакциите на несправедливостите са най-непосредственият начин, по който идеята за справедливост определя живота ни. Предвид важността на справедливостта като общочовешки проблем, вълнуващ хората, предложихме темата Справедливостта като тема на първото издание на Конкурс за нова пиеса ‘2017 г. на НБУ.“

 

На пресконференцията присъстваха членове на журито, както и номинираните автори от предходното издание. Преподавателите от Нов български университет, които ще оценяват творбите, разкриха детайли от процеса на организация на обществено значимото начинание, целите на инициативата и споделиха очакванията си. Те разказаха също и за втория етап на Конкурса, който протича под формата на едноседмична работилница по писане на драматургия, в която ще участват номинираните от журито автор/и с техните текстове. Проф. Дечева, д. н., не скри задоволството си от факта, че тази година Лабораторията ще се води от Явор Гърдев – ключова фигура в съвременната българската режисура.

 

Организаторите фокусираха вниманието на присъстващите върху основните цели, които са си поставили - възраждането и задълбочаването на обществения интерес към изкуството анализа на социално значими теми. Те ги определиха и като фундаментални елементи в основата на стремежа към превръщането на Конкурс за нова пиеса в традиционна проява, организирана от Нов български университет, „който освен образователната си функция, следва и своята обществена такава“, заяви проф. Дечева.

 

Победителят в конкурса и тази година ще получи диплом, парична награда в размер на 3000 лв. и правото на реализация на пиесата в Университетски театър на НБУ.