facebook

Новини

al5-i6104_678x410_crop_478b24840a
18.07.2023 09:48
Новини

Проект на Университетски театър получи финансиране от инициативата „Фантастико до теб“

Основната цел и идея на проекта „Образование, театър, образование“ е развитието на програма от различни практики, които да подпомагат образователния процес в училищата със средствата на театралното изкуство. Проектът на Университетски театър НБУ беше високо оценен от специално 10-членно жури и получи финансиране от 9 840 лв. по време на първото издание на инициативата „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“. Победителите бяха избрани от общо 260 проекта и бяха обявени на тържествена церемония.

 

 

За екипа на Университетски театър НБУ, ръководен от доц. д-р Ася Иванова, оценката и подкрепата на  ФАНТАСТИКО ГРУП са огромна чест и отговорност. Те са доказателство, че театърът на Нов български университет е избрал правилната посока в своите търсения не само в сферата на изкуството, но и в социалния ангажимент. 

По време на награждаването доц. Снежина Петрова, ръководител на департамент „Театър“, заяви: „Трябва да обърнем внимание и поглед към Министерството на образованието и Министерството на спорта, които биха могли да припознаят някои от тези проекти и да им дадат устойчивост, защото най-голямото предизвикателство за всички тези хубави неща, които правим, ще е да продължат и през следващата година“.

„Тази инициатива е продължение на нашите усилия да изграждаме отговорен бизнес. Вярваме, че заедно с вас ще успеем да достигнем до много деца и да ги направим по-щастливи, по-знаещи, по-можещи. Вярваме, че с „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще направим и малки, но правилните крачки за решаването на проблемите с околната среда.“ С тези думи се обърна към победителите Владимир Николов, управител и оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП.

 

 

Университетски театър НБУ възприема като своя мисия да възпитава интерес у децата и младежите към театъра, запознавайки ги с неговата специфика, възможности и игрови модели – практики, които ще им позволят  да бъдат както в пасивната роля на зрители, така и активни участници в театралния процес, което доказано подпомага усвояването на нови знания и развива комуникативните умения на подрастващите. Вече няколко  години Университетски театър НБУ развива инициативи свързани с взаимодействието между театър и образование, поддържа успешни партньорства с няколко частни, държавни и общински училища в район Овча купел, организира турнета в страната в места с ограничен достъп до културни събития, стреми се към създаване на театрални форми, които позволяват мобилност и представяне в нетеатрални и открити пространства.  Налага визия на театърът не просто като форма на забавление, а и като силно образователно средство, което има възможността да променя живота на най-важната част от нашето общество – децата и изследва игровите модели и практики, което спомага разбирането, че участието в театралния процес допринася за усвояването на нови знания и подобряването на комуникативните умения на децата, които са много важни за тяхното развитие.