facebook

Новини

nagrada_678x410_crop_478b24840a
03.11.2022 16:37
Новини

Проф. Цочо Бояджиев е новият лауреат на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“

Философът, историк, поет и водещ хуманитарист проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев получи наградата на 2 ноември, рождената дата на професор Богдан Богданов, на тържествена церемония в зала „Люмиер“.

Лауреатът за 2022 година беше избран от жури в състав: д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (председател на журито), гл. ас. д-р Христо Чукурлиев и гл. ас. д-р Георги Гочев. Председателят на журито проф. Христо Тодоров обяви мотивите:

 

 

„За неговия неоценим принос към науката с оригиналните му изследвания по история на античната, средновековната и ренесансовата философия и по културна антропология на средновековието, намерили широко признание в нашата страна и в чужбина. За дългогодишното ярко присъствие на проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев в университетското образование по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и НБУ и особено за изучаването на средновековна философия в българските университети, както и за огромната по обем и образцова като качество преводаческа работа на произведения на велики философи като Платон, Аристотел, Плотин, Августин, Бонавентура, Майстер Екхарт, Тома от Аквино, Джовани Пико делла Мирандола, Марсилио Фичино, Мартин Хайдегер и много други.

За неуморната му работа за формиране и поддържане на жива философска общност у нас. Проф. Бояджиев е подготвил голям брой докторанти и около него с годините се създаде плодотворна изследователска школа. Проф. Бояджиев е инициатор и главен организатор на ежегодните научни семинари в Гьолечица и Елена. Той е съосновател на Европейското докторантско училище по антична и средновековна философия както и на издателските поредици Bibliotheca Christiana и Семинар – 333.

За постиженията му в областта на поезията, намерили топъл прием и получили висока оценка от българската публика.

За постиженията му в областта на фотография, утвърдили го като една от най-ярките и уважавани фигури в съвременното българско фотографско изкуство както и за новаторското начинание по създаването на оригинална философия на фотографията.”

Цялото научно и художествено творчество на проф. Цочо Бояджиев представлява ценен принос към реализирането и утвърждаването на онзи хуманистичен идеал, който се олицетворява от личността на проф. Богданов, е заключението на журито, присъдило Наградата за хуманитаристика.

 

 

Тя беше връчена от председателя на Настоятелството на НБУ проф. д-р Веселин Методиев:

„Когато кажем „ренесансов човек“ си представяме човек, който може да напише, и да преведе от старите мъртви езици, да създаде стихотворение, да направи хубава фотография. Всичко може.  Ние познаваме тази епоха и тя ражда такива хора. Щастливи сме, че и днес между нас има такива хора. Такъв голям ум, с който можем да общуваме и чийто книги можем да прочетем. Скъпи млади хора, в живота ще ставате любопитни по различни поводи. Обръщайте се към това гигантско наследство на европейската цивилизация, което можете да четете, благодарение на проф. Бояджиев.“

 

 

Проф. Цочо Бояджиев благодари за признанието и сподели:

„За мен тази награда има особено висока стойност, доколкото е на името на един от най-значимите интелектуалци на нашето време. Благодарен съм за признанието на стореното от мен, но и за снизхождението относно допуснатите от мен грешки и недомислици. Има обаче нещо тъжно в получаването на отличие на името на някого, с когото те е свързвало взаимно уважение и лаская се да го мисля - приятелство. Приятелство, което не беше затворено в тесните рамки на личните взаимоотношения, а такова, което утвърди връзките между академичните дисциплини.

С Богдан ни свърза и едно дръзко начинание - създаването на Нов български университет. Бях сред инициаторите на този градеж. Когато Богдан ме запозна с идеята си и ме покани сред учредителите, го попитах защо не се опитаме да реформираме стария университет. Неговият проект беше за наистина нов университет и затова по-разумно беше да си спестим противоборството със старите структури и стереотипи. Такъв отговор получих на въпроса си. Богдан реализира този проект. До голяма степен НБУ е университетът на проф. Богдан Богданов. Години наред преподавах в различни негови департаменти. Обичам този университет! Той донякъде е и моя рожба. Зная и достойнствата, и недостатъците му. И едните и другите носят знака на Богдан. Който е видим в тази кратка история, с която и ще завърша. Гостува тюбингенският професор Томас Слесак. Богдан обяснява уредбата на НБУ. Гостът е впечатлен. Много добре е подредено всичко, казва той. Не се сдържам и подхвърлям: Прекалено добре. Богдан се замисля и отвръща: Прав си. Трябва да организираме малко безредие.“

 

 

Празничната вечер в зала „Люмиер“ продължи с връчване на дипломите на повече от 80 студенти на НБУ. За доброто настроение се погрижиха Университетски смесен хор с диригент доц. Георги Петков и Доач Бездюз, който представи Балада №1 за пиано в сол минор, оп.23 от Фредерик Шопен.