Новини

reader-2016-001_678x410_crop_478b24840a
13.06.2017 10:15
Новини

Проф. д. ю. н. Райна Николова е „Читател на 2016 г.“

Отличието й бе връчено на Международен ден на архивите

Проф. д. ю. н. Райна Николова, преподавател от департамент „Право“ на Нов български университет, бе удостоена с отличието „Читател на 2016 г.“, което й бе връчено от г-н Георги Чернев, главен секретар на Държавна агенция „Архиви“. На тържествена церемония, организирана по повод Международен ден на архивите, който се отбелязва на 9 юни, присъстваха личности, ангажирани с опазването на традициите и социалната памет, виден представител на които е проф. д. ю. н. Николова.

 

Преподавателят от Нов български университет се гордее с над сто и петдесет посещения в Държавна агенция „Архиви“ за изминалата година. Споделя, че са породени от интереса й към миналото и от осъзнаването на неговата стойност за настоящето и бъдещето. Дългогодишната й професионална дейност, многобройните й монографии, стремежът към структурирано модерно преподаване пък са основните фактори, които често я предизвикват да се „потапя“ във вече отминалите събития. Проф. Николова сподели, че по време на лекциите си в НБУ се стреми да „зарази“ с ентусиазма си своите студенти като ги научи да вникват в същността на архивите. Тя не скри радостта си от присъденото й високо отличие и благодари на организаторите за значимата роля, която дейността им изпълнява за обществото.

 

В България Международен ден на архивите се отбелязва за девети път и се радва на ежегодно нарастващ интерес. И тази година тържествата бяха съпътствани от редица прояви, част от които изложба „Бавария и България в Първата световна война”, пресконференция на тема „Архиви, гражданство и интеркултурализъм“, както и тържествено връчване на отличия за читател, дарител и приятел на архивите.

 

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев акцентира върху значимостта на професията, както и върху безценната подкрепа на личности, ангажирани с опазването на документите. Доц. д-р Груев отбеляза, че по повод Международен ден на архивите се е осъществило пускане в дигитален вид на първата част от колекцията на еврейски книги. Дигиталната колекция включва първите 1082 старопечатни еврейски книги, отпечатани в градовете Константинопол, Солун и Измир.

 

Студенти на проф. д. ю. н.  Райна Николова я поздравиха за отличието, с което бе удостоена, и заявиха, че то е един от резултатите на разнообразните методи за развитие на образователния процес, които преподавателите от Нов български университет ежедневно прилагат.