facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
16.03.2023 11:29
Новини

Проф. д-р Георги Арнаудов е новият почетен професор на Нов български университет

Композиторът, музикант, музиколог, професор по композиция и хармония в НБУ Георги Арнаудов беше удостоен с почетното звание на тържествена церемония в Галерия „УниАрт“ след решение на Академичния съвет. Званието „Почетен професор на НБУ“ се присъжда за яркия му авторски композиторски почерк и творчески постижения, за цялостната му дейност и усилия за укрепване на престижа на съвременната българска композиторска школа и българската музикална култура по света, за дългогодишната му преподавателска работа и за участието в Ректорското ръководство на университета.







Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., връчи почетния плакет и грамота с думите:

„Няма артист в България, който да е едновременно толкова свободен в изкуството, което прави и същевременно с толкова дисциплиниран ум, който му позволява да владее материята на администрацията. Повярвайте, това е много сложно качество да съчетаеш тези две неща. Качеството да четеш творчески и да създаваш десетки и стотици нотни листове и качеството да четеш други листове с параграфи и алинеи по начин, по който да търсиш в тях нови възможности за израстване на колегите в НБУ. Благодарение на ролята на проф. Арнаудов като заместник - ректор ние се радваме на едно чудесно представителство на нашия академичен състав във всички възможни абревиатури, които започват с -НАЦ и завършват с - ИД.


Проф. Георги Арнаудов не е просто композитор, не е само публична личност, не е само завладяващ преподавател, не е само доказал се академичен ръководител, но е и един истински интелектуалец. Това е човек, който не се бои да се намесва със своя позиция в различни проблеми на българското общество и да създава понякога и къси съединения в общуването между академията и обществото. Но при всички положения тези съединения са продуктивни и не ни дават мира да се успокояваме, че сме българи, които просто живеят инертно, а че сме българи, които живеят активно и искат да променят своето общество и своята страна.“






Проф. Арнаудов прие званието с вълнение и благодарност и сподели:

„Аз се вълнувам, защото всичко това се случва в едно изумително място, каквото е НБУ, който беше създаден преди 30 години като един оазис и се превърна в невероятна институция, която зае сериозни позиции и даде тон и посоки в развитието на българското общество. Познанието е нещо свято и ние тук го предаваме на следващите поколения. Това е все едно създаваме човешки живот. За мен най-ценното е моето живеене в този университет. То е толкова вълнуващо, както момента, в който аз разбрах, че мога да се занимавам с творчество. “

 

Проф. Арнаудов припомни първите успехи, постигнати с въвеждането на нови методи на обучение в департаментите „Театър“ и „Музика“:

„Преди да дойда тук, бях обучен да работя по констативен подход, по модел на някой композитор. Това, което започнахме да правим в НБУ, като начин на мислене и преподаване на изкуството е, че започнахме да работим по нови подходи на бягство от констатациите и търсене на изследване на материала, например авангардния театър. Нови подходи в представянето на това изкуство, сглобяване на мислене. Симултанно правене на творба от всички участници. Създадохме нова среда и въведохме нови подходи, които бягат от консервативното и констативното. Откроихме един нов начин на мислене на музиканта.
Ние влязохме в сферата на „скролването“ на музиката - заменихме листчетата с ноти със съвременните технологии. Невероятният Радио-телевизионен център даде възможност за работа на студентите, които се занимават с компютърна музика, с тон режисура, с композиране да работят по модерен начин и да отворят мисленето си.„



Водещ на тържествената церемония беше проф. д-р Милена Шушулова, ръководител на департамент Музика, която направи специална изненада на новия почетен професор на университета. Йета Гърчари и Занъ Абази от Косово, докторантки на НБУ, представиха изпълнение на флейта.





На финала на събитието докторантката Ралица Петкова изпълни откъс от произведението на проф. Арнаудов - „Кончерто Бароко“.






Георги Арнаудов е автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки, създадени в сътрудничество с известни театрални и кино режисьори, хореографи и постановчици.

 

 Световно известни са негови творби, написани по стари български текстове от ранното средновековие, като „Пасион по Давид“ (2008) по Томичовия Псалтир, циклите „Пътят на птиците“ и „Диви песни“ (2022) написани по текстове от сборниците на Братя Миладинови, цикълът Thiepoleo - Орфически мистериални ритуали (2000), по автентични орфически текстове от VI в. пр. Хр., проект реализиран съвместно с знаменития български траколог проф. Александър Фол, „Бароков концерт“ по Алехо Карпентиер (2007), симфоничната поема „Влахерна – Покров Богородичен“ (2012), Концерт за пиано, хамерклавир, чембало и оркестър „Baroqus ex Machina“ (2014), „Вратите на съня“ (2016), Концерт за две виолончели и оркестър „Antiphona dulcis armonia“ (2017), Концерт за две пиана и оркестър „Concerto ppianissimo (2017). Всички тези големи симфонични творби не само са имали своите премиери в най-престижни концертни зали по целия свят, но и многократни представяния пред публика, както и звукозаписи и издания на компакт дискове.