facebook

Новини

dsc-0103_678x410_crop_478b24840a dsc-0041_678x410_crop_478b24840a dsc-0068_678x410_crop_478b24840a dsc-0029_678x410_crop_478b24840a dsc-0052_678x410_crop_478b24840a
02.03.2018 14:19
Новини

Проф. д-р Пламен Бочков връчи Годишните награди на Ректора

В навечерието на 3-ти март в НБУ се проведе тържествена церемония по дипломиране на завършилите студенти

Днес, 2 март 2018 г., в Нов български университет се проведе официална церемония, на която проф. д-р Пламен Бочков връчи Годишните награди на Ректора за най-добър преподавател и най-добър студент, както и дипломите на завършили студенти. Церемонията се провежда ежегодно по случай Националния празник на Република България 3 март. Неин водещ бе гл. ас. д-р Евелина Христова, отговарящ за Връзки с обществеността на НБУ и преподавател в департамент „Масови комуникации“.

 

 

Тази година Почетен проф. д-р Екатерина Михайлова, член на Настоятелството на НБУ и ръководител на департамент „Право“, произнесе академично слово на тема „За свободата“. Тя сподели, че изборът на темата е предначертан от три основни причини – националният празник на България, НБУ като част от свободата на студента да избира къде да се обучава и дипломирането като граничен етап от живота на младите хора. Проф. Михайлова се обърна към дипломантите с думите „Имам своята надежда, че след като НБУ основава дейността си на ценности като: Свобода на избор и отговорност; Лидерство; Доблест и почтеност; Социална ангажираност, Вие ще се превърнете в пазители на тези ценности. Ние, вашите преподаватели, се надяваме, че вие, като възпитаници на НБУ, ще ги пренесете в утрешната си дейност като образовани и, не по-малко важно, като свободни граждани. И за миг не забравяйте, че свободата е и отговорност.  И тази свобода, която имахте в НБУ, ви задължава да сте отговорни още от утрешния ден. И ако в някой момент имате колебание какво е Свобода, отворете Университетски речник на НБУ и там ще намерите отговорите на много от вашите въпроси.“

 

 

Проф. д-р Пламен Бочков връчи наградата на Ректора за най-добър преподавател на проф. д-р Христо Тодоров. Обединението около номинацията на проф. Тодоров е резултат от несъмнения му принос за развитието на НБУ. Той е един от основателите на департамент „Философия и социология“, негов пръв ръководител и съавтор на всички предлагани от департамента бакалавърски и магистърски програми на български и английски език. Дейността на проф. Тодоров продължава да се развива, както в академичен план, така и по време на администрирането и ефективното управление на учебния процес. Описван от колегите си като личност с безспорни качества и „заразяваща мотивация“ той разпределя времето си между многобройни академични и социално значими дейности - заместник-председател е на Комисията по качеството на НБУ, член на Настоятелството на НБУ, на Издателски съвет и на Комисията по етика на НБУ. Проф. Тодоров е съорганизатор и модератор на множество общоуниверситетски и междудепартаментни семинари, в които активно участват студенти и докторанти, както и на изнесени семинари в България и Германия. Той е една от инициаторите за създаването на Университетски речник на понятията на НБУ, който съдържа пространствени обяснения на едни от фундаментални термини в университетското образование.

Проф. д-р Пламен Бочков връчи също годишната награда на Ректора за най-добър студент, която заслужено отиде при Здравко Донев - студент в департамент „Информатика“, програма „Мрежови технологии (на английски език)“. Той бе единодушно избран за носител на приза въз основа на отличния му успех по време на обучението му в НБУ, традиционните му участия в състезания и олимпиади по програмиране, както и заради значимия му принос за утвърждаването на положителния имидж на Нов български университет в световен мащаб. Поредното доказателство за това е поканата за 3-месечен стаж в ЦЕРН, Швейцария, която Здравко Донев получи след отличното си представяне пред авторитетна комисия. Благодарение на усилията му учени от ЦЕРН заявиха желанието си да преподават в новата магистърска програма Data Science, която департамент „Информатика“ ще предостави като възможност за студентите през академичната 2018/2019 г.

 

 

Проф. д-р Пламен Бочков акцентира върху международното признание, което проф. д-р Христо Тодоров получава за активната си роля в културната и научната сфери. Преподавателят от департамент „Философия и социология“ е автор на три монографии, повече от шестдесет статии и студии и над двадесет превода. Освен това той е заместник-председател на гражданско сдружение „Морал, етика, гражданско образование“ и е член на редица научни и обществени организации и редакционни колегии. Несъмнен е приносът му за утвърждаването на положителния имидж на Нов български университет и чрез участието му в значими национални и международни публични изяви.

В навечерието на Националния празник освен Годишните награди на Ректора проф. д-р Пламен Бочков връчи и дипломите на отличниците. Поздравления към завършващите студенти отправи също доц. д-р Екатерина Тодорова – декан на Бакалавърски факултет.

Националният празник на Република България 3 март, Студентският празник 8 декември, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и Денят на народните будители 1 ноември са сред официалните празници, по случай които завършилите студенти от Нов български университет получават своите дипломи.