facebook

Новини

vm01_678x410_crop_478b24840a
17.06.2019 12:08
Новини

Проф. д-р Веселин Методиев е носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „хуманитаристика“

Наградата е за монографията „Eдин много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ – издание на Нов български университет

На 14 юни в къщата музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив бяха връчени годишните национални награди за принос в българската книжовна култура на името на „Христо Г. Данов“. Монографията „Eдин много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ на проф. д-р Веселин Методиев взе наградата в категория „хуманитаристика“. Книгата е издание на НБУ, 2019 г. и е под редакторския прочит на гл. ас. д-р Г. Гочев. Рецензирана е от проф. дн Милко Палангурски и доц. д-р Михаил Груев.

Три поредни години Нов български университет участва в официалните церемонии по връчване на Национална награда „Хр. Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура, в Стария Пловдив, по време на инициативата „Пловдив чете“.

През 2017 г. Издателството на НБУ получи приза в категория „Изкуство на книгата“ с книгата си „Романтикът Димитър Добрович 1816-1905“ от Ружа Маринска.

През 2018 г. Център за книгата на НБУ бе отличен в категория „Книгоразпространение“, а тази година проф. Веселин Методиев стана носител на престижната награда в категория „Хуманитаристика“ за изданието на НБУ „Един много добър човек. Константин Стоилов и политическата добродетел“.

През 2018 и 2019 в категория „Електронни издания и нови технологии“ са номинирани сайтовете на Петър Мутафчиев и на Семейство Торбови, представящи архивите им – дарения на Нов български университет. Тази година в категорията „хуманитаристика“ беше номинирана и книгата „Яворов и Ролинг Стоунс и други не/възможни интертекстове“ (издателство „Жанет 45“) на гл. ас. д-р Биляна Курташева от департамент „Нова българистика“.

Според д-р Георги Гочев, редактор на книгата, „Един много добър човек“ е изключително постижение за българската хуманитаристика. Изданието представлява сериозно историографско изследване, пример е за работа с документи и свидетелства, очертава образец за поведение на политика и държавния мъж, успява да излезе извън кабинетния академичен език и да заговори по увлекателен и дълбок начин за неща, които засягат живота на всеки един човек.

На въпроса какво вълнува еднакво хората от времето на Константин Стоилов и съвременните хора, проф. Методиев, вдъхновен от Стоилов отговаря: „Свободата не е никаква свобода, ако не е и доброта. Доброта в нейния класически смисъл на смиреност, почитане на семейството, отговорност към делата и истината.“Националната награда за принос в българската книжовна култура, на името на „Христо Г. Данов“, е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Наградата се присъжда ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното ѝ връчване.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.