facebook

Новини

prof-sergei-ignatov_678x410_crop_478b24840a
20.02.2018 19:50
Новини

Проф. дин Сергей Игнатов е избран за Ректор на Европейския университет по хуманитарни науки

Общото събрание на собствениците (GAPO) на Европейския университет по хуманитарни науки (EHU) взе единодушно решение за назначаване на бившия министър на образованието, младежта и науката на България проф. Сергей Игнатов, ректор на EHU от 1 март.

Председателят на GAPO, председател на фондация „Евразия“, Хортън Бийб-Център, сподели: „Аз съм много доволен от резултатите от търсенето на Ректор. EHU има късмет, че проф. Игнатов е новият постоянен ректор - неговият професионален и академичен опит говори сам за себе си. Искам специално да благодаря на Шведската агенция за международно сътрудничество за развитие (SIDA) за безценната подкрепа, предоставена на ръководството на ЕХУ по време на процеса на търсене. Пожелавам на проф. Игнатов успех като ректор на Европейския хуманитарен университет и се надявам да работя в тясно сътрудничество с него“.

Проф. Сергей Игнатов е международно признат египтолог, автор на книгите „Морфология на класическия Египет“, „Мъдростта на древните египтяни“, „Египет на фараоните“, „Папирусът не расте на скала“, „The Body of God“, „The Ancient Egyptian Stoty of the Shipwrecked Sailor“, както и над 40 други академични публикации, посветени на проблематиката на езикознанието, историята и религията на Древен Египет.

Министърът на външните работи на Република Литва Линас Линкевичий коментира назначаването на проф. Игнатов: „Литва има удоволствието да приветства такъв международен професионалист като проф. Игнатов, който става ректор на EHU. Без съмнение това ще доведе до ново стратегическо развитие на университета и ще успее да укрепи академичния и научния капацитет на EHU, като по този начин ще остане много важен проект както за Беларус, така и отвъд региона“.



От 2016 г. Шведската агенция за международно сътрудничество за развитие (SIDA) управлява международната финансова подкрепа за EHU от името на най-големите донори на университета. Според Елза Хастад, директор на отдел „Европа и Латинска Америка“ на SIDA: „Проф. Игнатов идва в EHU в много важно време, когато университетът е готов да предприеме по-нататъшни стъпки за укрепване на неговия профил и въздействие. Предишните достижения и достойнствата на проф. Игнатов свидетелстват, че стратегическото управление на EHU е осигурено“.


През 2009-2013 г. проф. Игнатов е бил министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов. Докато изпълнява функциите си на министър на образованието, той реализира редица значими реформи, насочени към разширяване на университетската автономия и въвеждане на национално диференцирано финансиране на висшето образование. По-рано, през 2002-2009 г., проф. Игнатов е бил ректор на водещия частен университет в България - Нов български университет. Той е също така член на Настоятелството на НБУ и на Международния академичен борд на изследователския Институт на Централна и Източна Европа (CEERS).


Новият ректор на ЕHU проф. Игнатов подчертава: „Силно вярвам в бъдещето на този уникален проект във времето, когато образованието в областта на хуманитарните и социалните науки е изправено пред безпрецедентни предизвикателства“.


Проф. Игнатов започва своята академична кариера като преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В края на 90-те години той се присъединява към академичното ръководство на Нов български университет и е декан на бакалавърски факултет. От 2013 г. той е директор на Българския институт по египтология.

Проф. Игнатов е доктор по египтология от Държавния университет в Санкт Петербург. По време на академичната си кариера той е участвал в All Souls College в университета в Оксфорд. Проф. Игнатов говори български, руски, английски, ползва френски език, а също така преподава египетски (коптски), асиро-вавилонски (акадски) и древногръцки.