facebook

Новини

humanitaristica-22_678x410_crop_478b24840a 2422476_678x410_crop_478b24840a 2422434_678x410_crop_478b24840a 2422461_678x410_crop_478b24840a 2422484_678x410_crop_478b24840a 2422495_678x410_crop_478b24840a
02.11.2021 18:17
Новини

Проф. Георги Фотев, д.н. е носител на Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ 2021

Дългогодишният член на Настоятелството и на Сенатроския съвет на НБУ – почетният професор Георги Фотев, д.н. е носител на тазгодишната Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“. Наградата се връчва за пети път, а мотивите на журито в състав: проф. д-р Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (Председател на журито) и д-р Христо Чукурлиев са „… за неговите заслуги за развитието на социологията в България, за дейното му участие в утвърждаването на гражданското висше образование чрез мисията на частните университети, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности“.

„Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това – аз съм напълно съгласен с нея (Джейн Остин) – тя слага последователността. Да бъдем последователни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта сега да приема тази награда на неговото име!“ – проф. Георги Фотев, д.н.

 

Професор Георги Фотев, д.н. е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Автор е на голям брой научни публикации у нас и в чужбина.

Професор Фотев е национален програмен директор на Европейското изследване на ценностите (European Values Study). Той е действителен член на European Academy of Sciences and Arts от 1993 г.

Репресиран е от тоталитарно-комунистическия режим – семейството му е изселено в Лудогорието, защото баща му е политически емигрант във ФРГ. Дълго време не му разрешават да следва, бил е работник и т.н. Министър на науката и висшето образование (1991). Три мандата е директор на Института по социология към БАН.

Сред основните му трудове са книгите: Социална реалност и въображение (1986, изд. на гръцки език в Атина, 1996), История на социологията, том 1-2 (1993), Другият етнос (1994), Ethnicity, Religion and Politics (1999), Криза на легитимността (1999), Граници на политиката (2001), Диалогична социология (2004), Дисциплинарна структура на социологията (2006), Дългата нощ на комунизма в България (2008), Ценности срещу безпорядък (2009), Българската меланхолия (2010), Сфери на ценностите (2012), Смисъл и разбиране (2014), Човешката несигурност (2016).

В чест на проф. Георги Фотев е публикуван монументалният сборник Светове в социологията (2006) с участие на негови ученици, колеги и на световни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и др.

На церемонията по връчване на Наградата за хуманитаристика прие своя плакет миналогодишният лауреат – диригентът на Софийска филхармония Найден Тодоров. Събитието не се проведе заради противоепидемичните мерки.

 Маестро Тодоров прие плакета от Председателя на Настоятелството – проф. д-р Веселин Методиев и произнесе академично слово на тема „Има ли будители днес?“.

Професор Методиев сподели радостта си от това да връчи отличието и отбеляза: „Нов български университет има щастието да е създаден като уникален за това, че има и науки и изкуства в себе си. Това също е дело на професор Богданов. Така че Вие сте първи лауреат в областта на изкуствата!“.

Маестро Тодоров сподели, че независимо от това, че приема наградата година, след като знае за нея, вълнението продължава да бъде с него.

„Една от най-важните роли на будителите е да ни казват не онова, което искаме – за тази цел днес съществуват шоумените, а за да ни казват онова, което ние имаме нужда да чуем, за да продължим напред.

… Истината невинаги е това, което искаме да чуем. Затова днешното общество има нужда от хора, които знаят. Днешното общество има нужда от хора, които са смели и основно смели да говорят истината. Днешното общество има нужда от повече хора, които са визионери – като професор Богданов.“
Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата, и университетски мениджър.


Наградата се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов.

Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.

Журито на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е в състав:
проф. д-р Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (Председател на журито) и д-р Христо Чукурлиев.

Досегашни носители на Наградата са поетът Борис Христов, проф. Михаил Неделчев, Снежина Петрова и Георги Гочев за проекта им „Медея“ и диригентът Найден Тодоров.

В края на събитието беше представено и новото издание – превод на професор Богданов на един от най-пространните диалози след „Държавата“ и „Законите“ на Платон – „Теетет“.

Церемонията се проведе в университетската галерия УниАрт, а водещ беше ръководителят на департамент „Театър“ – доц. Снежина Петрова.