facebook

Новини

ivailo-tarnev_678x410_crop_478b24840a
20.05.2016 16:03
Новини

Проф. Ивайло Търнев с Наградата „Питагор”- 2016 на Министерство на образованието и науката за съществен принос в областта на здравето и медицинските науки

Проф. Ивайло Търнев е ръководител на департамент "Когнитивна наука и психология" на Нов български университет и нaчaлник нa клиникaтa пo нeвpoлoгия пpи УМБАЛ “Алeкcaндpoвcкa”ь

 

Проф. Ивайло Търнев описва редица нови наследствени болести за първи път в света. Създава и ръководи Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания към Александровска болница в София. Установява сътрудничество с редица международни авторитетни научни институции и въвежда и осъществява селективни скринингови програми за редки болести. Създава българска школа по клинична неврогенетика и издига на европейско и световно равнище клиничната неврогенетика у нас.

Проф. Търнев въвежда и утвърждава професията „Здравен медиатор“ в България и подготвя медицински кадри от ромската общност. В момента 195 здравни медиатори работят в над 110 общини под негово ръководство. Благодарение на организирани от него подготвителни кандидат студентски курсове и осигуряване на менторство 106 роми учат в медицински университети. Има над 250 оригинални научни публикации, 110 от които във високоимпактни муждународни журнали. Цитиран е над 3000 пъти.

За последните три години има 25 публикации в международни научни журнали. Носител е на редица престижни награди, сред които Наградата „Паница” за гражданска доблест; Наградата „Панацея” на Медицинския университет – София, „Златна монета Писменост“ на Съвета на Европейската научна и културна общност за значим принос към развитието на българската наука.