facebook

Новини

presiden-all_678x410_crop_478b24840a
12.02.2021 15:00
Новини

Проф. Ивайло Знеполски, д.н. е носител на орден „Стара планина“

Проф. Знеполски, д.н. е дългогодишен член на Настоятелството и понастоящем сенатор в Сенаторския съвет към Настоятелството на НБУ

 


На тържествена церемония на 11 февруари 2021 г., значимият учен в областта на философията, семиотиката и изкуствознанието, дългогодишен член на Настоятелството и сенатор в НБУ - проф. Ивайло Знеполски, д.н. получи най-високото отличие в наградната система на Република България - орден „Стара планина“. Почетното звание бе връчено за изключителен принос в областта на културата и хуманитарните науки, по предложение на Министерски съвет, от Президента на Републиката.

Професор Знеполски получава ордена заради приноса си за формирането на национално самосъзнание на цели поколения българи и активната си роля във формирането на усета за естетика и нравствени ценности в българското културно и социално пространство. Ключова заслуга на наградените, сред които е и професор Знеполски,  е утвърждаването на позитивния облик на страната ни в международен план и развитието на успешна културна дипломация.

С почетните държавни отличия бяха удостоени и проф. Иван Ничев - с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството, проф. д-р Ангел Димитров с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му за развитието на отношенията на България с държави от Западни Балкани и приноса му за защитата на българските национални интереси, проф. Вера Найденова - с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите ѝ заслуги в областта на националното филмово изкуство и култура, Руси Чанев - „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството и Иван Балабанов (Ивайло Балабанов) – орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен – за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

 

 

Проф. Ивайло Знеполски е значим университетски преподавател в областта на философията, семиотиката и изкуствознанието.

Председател е на Управителния съвет, учредител и научен ръководител на Института за изследване на близкото минало. През периода 1993–1995 г. е министър на културата на Р България. Директор е на списание DIVINATIO и административен директор на Дома на науките за човека и обществото. Професионалната му кариера преминава през Института за съвременни социални теории към БАН, през преподавателска дейност във Висшата академия за театрално и филмово изкуство, СУ „Св. Климент Охридски“, Висшето училище за социални науки (EHESS), Париж, Университета Монтескьо, Бордо IV и през Президиума на Висшата атестационна комисия към Министерски съвет. Член е на Педагогическия съвет на Рeгионалното докторско училище (История-социология-антропология) в Букурещ, Съвета на тематичната мрежа за съвместни изследвания - „Право на културните институции” - Франкофонска агенция за висше образование и изследователска дейност, Международния експертен комитет за учредяване на Франкофонски институт за администрация и управление (IFAG).

Сред многобройните му публикации са книгите „Българският комунизъм“ - социокултурни черти и властова траектория, „Новата преса и преходът“, „Вебер и Бурдийо: подходи към интелигенцията“, „Езикът на имагинерния преход“, редица съставителства и статии.

Проф. Знеполски е вицепрезидент на Международната федерация на филмовата преса, Вицепрезидент на Балканската семиотична асоциация, член на Управителния комитет на Международната асоциация по семиотика, член на Съвета за ориентация на Музея на Европа (Брюксел), Член на Сената – Европейски културен парламент.

Носител е на Почетния медал със синя лента на Софийския университет и на Почетната награда Officier des Palmes Académiques, който се дава с декрет на Френското министерство на националното образование, научните изследвания и технологиите.

Орден „Стара планина“ е учреден с указ от Президиума на V Народно събрание на 4 август 1966 година. Първоначалният статут на Ордена предвижда негови лауреати да бъдат само чужди граждани, политици, общественици, спортисти и др. На 21 март 1991 г. наградната система на НРБ е отменена, но орден „Стара планина“ запазва статута си и преминава в наградната система на Република България. От 15 юли 1994 г. статутът на Ордена е изменен, за да могат с него да бъдат награждавани български граждани, „които имат изключително големи заслуги към Република България“, като първите наградени са 27 играчи и треньори от националния отбор по футбол.



Снимка: Администрация на Президента