facebook

Новини

2622032_678x410_crop_478b24840a
20.07.2022 13:36
Новини

Проф. Михаил Неделчев на 80 - един войник на полето на литературата

Почетният професор на Нов български университет проф. Михаил Неделчев отбеляза 80-годишен юбилей с приятели, съмишленици и колеги в Столична библиотека. Събитието беше открито от Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., и събра президента Петър Стоянов, проф. Георги Фотев, проф. Александър Кьосев, проф. Христо Тодоров, проф. Калин Янакиев, проф. Божидар Манов, доц. Снежина Петрова, Павел Койчев, Георги Господинов и още много колеги и приятели на юбиляра.

 

Проф. Пламен Дойнов, д.н., говори за професионалния път на проф. Неделчев, за интелектуалните общности, в които той участва или сам създава. От усещането за образованост, което идва с първия му кръг съмишленици - негови съученици, с които учат латински на тавана в жилищната му кооперация на ул. „Хан Аспарух“ в София, през първите литературни текстове, през дисидентските години в българската политика до влизането му в Нов български университет, където в продължение на 11 години ръководи департамент „Нова българистика“.

 


„Това е общност, която досега демонстрира жизненост, нови идеи, и прави така, че изследванията на литературата от Царство България до днес, представлява едно общо поле. Имаме връзка и символ на тази връзка е проф. Михаил Неделчев. Той е връзката между миналото на литературата и нейното актуално състояние. Той е един от малкото войници на литературата, дори днес единственият, който знае, че за литературата трябва да се направи всичко така че тя да не бъде предадена, да не бъде превзета, да не бъде унижена. И аз знам, че дори, когато цялото литературно поле е застрашено, той стои в неговия център и го пази, като истински войник на литературата. Честит юбилей!“

 


Ректорът връчи на проф. Неделчев поздравителен адрес от името на Академичната общност на Нов български университет.

„За мен това е голям празник! Аз обичам юбилеите, не само моите, но и чуждите, защото те ни показват кои сме. Те ни събират. Още по-важно е, че продължаваме да сме заедно.“, отбеляза развълнувано проф. Неделчев.

 


„Аз съм много благодарен, че през последните десетилетия ме подслони един остров на европейскостта, какъвто е Нов български университет. Не знам какво щях да правя, ако проф. Богдан Богданов не беше създал този университет и не ме беше поканил в него. Защото НБУ действително ми даде нова идентичност и събра всичките ми предишни идентичности по някакъв начин. Изключително благодарен съм на нашия Ректор проф. Пламен Дойнов, на Председателя на Настоятелството проф. Веселин Методиев, както и на останалите членове на Настоятелството. Благодарен съм, че през последните години ние осъществихме множество проекти и акции, които събраха представители на цялата академична общност.“



Кирил Велев - зам.-председател на Радикалдемократическата партия разказа за ярката следа, която проф. Михаил Неделчев оставя в политическия живот на страната.

„Той имаше своето политическо участие дори, когато на мнозина им се струваше, че е потопен изцяло в академичния живот. Има го и днес.“

 

Йордан Ефтимов прочете стихотворение за Михаил Неделчев, написано същия ден, а музикалните изпълнения бяха на проф. Анатолий Кръстев - виолончело и на поетите музиканти Петър Чухов и Иван Христов.

 

 

 

Михаил Неделчев е литературен историк, почетен професор на Нов български университет. Той е сред учредителите на департамент „Нова българистика“ в НБУ през 1994 г. и негов ръководител (1998–2010). През 2011 г. създава Литературноисторическата школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на НБУ. Преди 1989 г. работи като редактор във в. „Литературен фронт“, в сп. „Родна реч“ и в отдел „Литературно наследство“ на издателство „Български писател“. През 90-те години на ХХ в. възстановява сп. „Демократически преглед“, на което е главен редактор. Председател е на Дружеството за либерално знание и либерални проекти „Гражданин“. От 2000 г. е председател на Сдружението на български писатели. След края на комунистическия режим участва в създаването на Съюза на демократичните сили и става част от ръководството на Радикалдемократическата партия. Народен представител в VІІ Велико народно събрание и в ХХХVІ Обикновено народно събрание, в което е председател на Комисията по радио и телевизия. Автор на десетки книги. Отличен е с наградата „Христо Г. Данов“ в категория „Хуманитаристика“ (2003). През 2012 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен, а през 2018 г. става носител на Националната награда за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов.