facebook

Новини

dscn1291_678x410_crop_478b24840a
12.12.2023 16:41
Новини

Проф. Петър Берон разкри тайните на живите организми на публична лекция

При голям интерес премина публичната лекция на проф. Петър Берон, д.н., пред студенти и преподаватели от Департамент „Природни науки“ на тема „Живите организми в пещерите. Панорама на зоологията в България“. Инициатор на отвореното събитие и негов модератор беше доц. д-р Галина Сачанска, ръководител на Департамент „Природни науки“.

 Чрез богат илюстративен материал проф. Берон проследи историята на научните изследвания по зоология в България, както и създаването на институциите като Катедра по зоология в СУ, Националния природонаучен музей към БАН, чийто директор е бил повече от 10 години.

 

 

Студентите узнаха за неговите дългосрочни експедиции в 90 държави по света с цел откриване на непознати животински видове в пещерите. Образно и с нестихващ дух на новатор, проф. Берон разказа за 5-месечното си пребиваване в Нова Гвинея, където с помощта на местните папуаси е създавал карти на много терени и е открил редица видове на фауната, характерни само за тази география. Увлекателният му разказ за експедициите в Хималаите, някои от които с неговия близък приятел, героят-алпинист Боян Петров, запозна аудиторията с границите от 5000 м. надморско равнище, над които няма живи организми.

 

 

С характерен приключенски съспенс Петър Берон разказа за срещите си с опасни видове змии и прилепи, за спускането си през далечната 1969 г. в най-дълбоката планинска пропаст във Франция от 1122 метра. С голямо любопитство и уважение студентите разгледаха и екземплярите на няколко от най-популярните книги на проф. Берон.