facebook

Новини

predstoyashto_678x410_crop_478b24840a
19.03.2019 09:54
Новини

Психоанализа на филмовото преживяване

Възможно ли е въображението ни да се огледа в киното и какво можем да научим от това? Как психоанализата се използва при възприятието и разбирането на филмовото изкуство?

Тези и други нестандартни за България въпроси ще бъдат обсъдени на премиерата на ОГЛЕДАЛО НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО: ПСИХОАНАЛИЗА НА ФИЛМОВОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ!

Специални гости ще бъдат писателят и драматурга Георги Тенев, психоаналитика д-р Майя Младенова, психотерапевта Надя Кожухарова и автора на книгата д-р Светлозар Василев.

Заповядайте на 20 март в 19:00 ч., в Литературен клуб „Перото“.

„Без да поставя директно този въпрос, авторът загатва, че психоанализата и киното са връстници, възникнали в един и същи период от време. Много от филмите, които са анализирани в книгата повдигат теми, които едва ли биха могли да бъдат публично обсъждани, ако не беше устойчивата, дългогодишна, новаторска работа на поколения аналитици – темата за насилието, инцеста, травмата, войната като насилие, а не като героизъм и ред други. В този смисъл киното, такова, каквото го познаваме и обичаме сега, съществува и благодарение на усилията на аналитиците. И на свой ред киното е моделирало публичния образ на психоанализата и аналитика чрез въвеждането им като персонажи (централни и второстепенни) в много от своите произведения. Както често става, тези двама връстници са направили много за взаимното си развитие и моето вярване е, че нито един от двамата не би бил същия, ако не растеше и не се развиваше с компанията на другия и под непрекъснатия му поглед. Аз мисля, че поставянето им един до друг в тази книга е важен принос за осмислянето на това плодотворно взаимно влияние.“
Майя Младенова

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Завършил е медицина, след което специализира и работи като психиатър. Съосновател е на Българското психоаналитично общество и първата за страната ни психоаналитична клиника. Преподава в Медицински университет, София, Бургарски свободен университет, а от 1998 г. е щатен преподавател към НБУ. През 2009 година заедно със свои колеги създава инициативата „Психоанализа и кино“, която организира регулярни обсъждания на филми и има съвместни проекти със София Филм Фест, Мюнхенската филмова група, Фондация Аполония и Дом на киното, София.