facebook

Новини

dsc-3065_678x410_crop_478b24840a
30.11.2022 13:52
Новини

Първа лекция за проф. Клеверинга в НБУ

Нов български университет се включи в отбелязването на годишнината от речта на професор Рудолф Клеверинга в Лайденския университет. През 1940 г., като декан на юридическия факултет, проф. Клеверинга протестира срещу уволнението от нацистките окупационни власти в Нидерландия на негови колеги от еврейски произход.

 

 

 

Всяка година на 26 ноември преподаватели от университета в Лайден изнасят публични лекции в различни краища на света, за да популяризират речта на проф. Клеверинга, който, защитавайки своя колега професор Мейерс, се фокусира изключително върху неговия професионализъм и принос към науката и обществото. Речта на професор Клеверинга е пример за гражданска смелост, който продължава да вдъхновява мнозина от академичната общност на Лайденския университет и далече отвъд нея.

 

 

По инициатива на Посолството на Нидерландия Нов български университет стана първото висше учебно заведение в България, което беше домакин на Клеверинга лекция. На 25 ноември проф. д-р Антоанета Димитрова, преподавател по сравнително управление в Лайденския университет, изнесе публична реч тема „Предизвикателства към академичната свобода и свободата на словото днес“.

 

 

„В нашето време наречено от някои период на пост истината, сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства към демократичните общества, заплашващи свободата ни. Свободата, макар и да изглежда естествена като въздуха, който дишаме може в един ден изведнъж да изчезне, заменена с отровен коктейл от авторитаризъм и национализъм, поддържани и създавани от лъжата ако не се противопоставим на тези заплахи с всички средства на наше разположение, както това правят Рудолф Клеверинга и неговите колеги през ноември 1940.

Тези понятия – авторитаризъм , национализъм, изглеждат далечни, отнасящи се към някой друг, не към нас тук в тази прекрасна зала, в този Нов университет. И все пак всички те започват с приемането и разпространяването на неистини.

Изричането и разпространяването на лъжи от политици, общественици или журналисти, разпространението на дезинформация и заплахите към учените и науката са симптоми на една и съща болест, една огромна заплаха за демократичното общество.

Едно от най-важните различия между авторитарните режими и общества и демократичните, колкото и несъвършени, е възможността да се говори истината.

Авторитаризмът винаги разчита на конструкция от лъжи, които имат за цел да създадат усещането, че гражданите са щастливи и доволни и подкрепят властта.“, сподели пред студенти и преподаватели проф. Димитрова.

Събитието беше открито от посланика на Нидерландия в България Н.Пр. г-н Симон ван дер Бург с думите:

 

"Живеем във времена на фалшиви новини, хибридни атаки и алтернативни истини, когато научните знания понякога се заменят с постове в социалните мрежи, където журналисти и дори учени са заплашени. Не можем да си позволим да приемаме свободите си за даденост и се нуждаем от смелост да отстояваме истината.“