facebook

Новини

seminar-1_678x410_crop_478b24840a seminar-6_678x410_crop_478b24840a seminar-2_678x410_crop_478b24840a seminar-5_678x410_crop_478b24840a seminar-4_678x410_crop_478b24840a
25.02.2016 16:41
Новини

Първи годишен докторантски семинар на Нов български университет

Проект към Фонд „Учебни програми“ на МФ



Град Благоевград, местност Бачиново

Проектът е свързан с изяви и представяне на презентации с изследванията на докторантите на Нов български университет от докторски програми: Социология, Психология, Философия, Бизнес администрация, Публична администрация, Икономика, Стратегии и политики на сигурност, Политически науки, Право, Археология, Архитектура, Изящни изкуства, Теория и история на литературата, Изкуствознание и визуални изследвания, Телекомуникации, Масови комуникации и Информатика.

През първия ден участниците от ДП „Социология“ представиха темата за доверието като индикатор за обществено здраве, която повдигна въпросът има ли доверие като цяло и нарушено ли е общественото здраве вследствие на това, че липсва доверие. Докторантите от програми „Психология“ и „Философия“ поставиха теми, свързани с моралната преценка и емоциите, реабилитирането на човека в постаналитичната традиция.

След тези така интересни теми се представиха ударните групи от няколко човека от една програма. Първата такава група от ДП „Бизнес администрация“ представи междуорганизационните войни за таланти, същностите на мотивацията и това, че е настъпило време за промени. Бяха засегнати и теми, свързани с комуникацията, системата за оценка на персонала, управлението на човешките ресурси. ДП „Икономика“ представи тема, засягаща особеностите при счетоводно-информационното осигуряване. Докторантите от „Стратегии и политики на сигурност“ засегнаха актуални въпроси, свързани с ефективната работа на службите за сигурност, трансграничното сътрудничество и ролята на ЕС.

На следващия ден на семинара се представиха докторантите от втората ударна група - ДП „Политически науки“, с теми за политиката на Турция по кюрдския въпрос, правното и политическото легитимиране на международната намеса при регулирането на конфликти, социалната държава като изследователски проблем, политическата реторика по време на избори. Темите, които поставиха докторантите от програма „Право“ бяха свързани с разкриването на картели, основните положения в Наказателното право на Република България, опазването на околната среда и системата на престъпленията против нея. Участниците от ДП „Археология“ представиха изследвания за амулетите със соларни символи от I–VI век, Некропола на мраморния град Лютица, значението на метала и металообработката като фактор за появата на социална и имуществена диференциация сред халколитното население. Представителите на ДП „Архитектура“ разгледаха теми, фокусирани върху съвременните музейни сгради сред нови обществени пространства и върху енергийния комфорт. Докторантите от ДП „Изящни изкуства“ представиха дисертационни проекти, свързани с представянето на съвременното изкуство в артефактова среда. За да бъде пълна визията за изкуството, участниците от ДП „Изкуствознание и визуални изследвания“ представиха изследвания за съвременния обмен на художествени практики между България – Австрия.

През третия ден първи се представиха докторантите от ДП „Телекомуникации“ с тема, свързана с особеностите на природата и отражението им върху процеса на познанието. ДП „Масови комуникации“ бе представена от чуждестранен студент с тема за вида на кризи и комуникацията по време на криза.


Последната ударна група беше на ДП „Информатика“ – темите: иновативните системи за виртуална реалност, бизнес анализ за ИТ професионалисти, моделиране представянето на фирма, базирано на финансови съотношения и макроикономически величини. Семинарът завърши с презентацията на ДП „Психология“ с тема за взимане на решения в модифицирана версия на дилема.

Всички презентации бяха съпроводени с обширни дискусии и богати познания.

 

Текст и снимки Богдана Богданова, студент в БП "Археология"