facebook

Новини

img-73c7f1d2aab33ae606da0b17c947e50a-v_678x410_crop_478b24840a
18.04.2023 15:25
Новини

Пътуващ семинар по ERUA провокира студентите да мислят критично и да създават знания в различни контексти

 

 

 

Пътуващият семинар по ERUA “Literanomics: what can poetry teach us about the economy?” („Литераномика: какво поезията може да ни научи за икономиката?“) се проведе на 3 – 5.04.2023 г. в Университет Paris 8 в Париж, Франция, и събра над 20 студенти от бакалавърските програми по икономика на НБУ, различни магистърски и докторски програми по език и литература в Париж 8 и представители на академичните среди от Париж 8, НБУ и Университета на Егейско море, за да обсъдят, стимулират и генерират идеи за пресечната точка между икономика и литература в разбирането и обяснението на човешкото поведение и решения и финансовите и икономически кризи, основани на комбинацията от икономически идеи и литературни инструменти в поемата на Каролайн Бергвал “The Fried Tale (London Zoo)” (Meddle English, 2011).

 

 

 

Семинарът беше организиран от гл. ас. д-р Елена Спасова и доц. д-р Едуард Маринов от департамент „Икономика“ на НБУ и докторант Елиз Ангио с подкрепата на доц. д-р Сюзън Бол и докторант Хана Хаджадж от Университет Paris 8 (членове на изследователското звено TransCrit към University Paris 8). Семинарът е част от инициативата „пътуващи семинари“ в рамките на ERUA и се проведе със съдействието и подкрепата на Еразъм офиса на НБУ.

 

 

Програмата на семинара включваше интердисциплинарни академични лекции и дискусии, които дадоха възможност на студентите да придобият, разширят и задълбочат знанията си за идеите, концепциите и инструментите на икономическия и литературния наратив като средства за обяснение и изразяване на човешкото поведение, мотивация и дилеми.

 

 

Участниците обсъдиха основните понятия в икономиката и основите на икономическата теория, употребата и функциите на литературата от гледна точка на евристичните, епистемологичните, критичните стойности на литературата, както и тяхната взаимовръзка. Това беше последвано и комбинирано с открита дискусия за етиката, морала и рационалността както от икономическа, така и от литературна гледна точка и в контекста на литературните инструменти за представяне на човешкото поведение и финансовите и икономически кризи във „Fried Tale“ на Каролайн Бергвал.

 

 

Учебното посещение на квартал La Défеnse и откритият диалог, включващ различни артистични жанрове и медии (поезия, архитектура, филми, романи) и задълбочените дискусии върху различните аспекти на представянето на икономически идеи и концепции в изкуствата позволиха разработването на студентски проекти относно междудисциплинарното значение на понятията стойност, правосъдие, справедливост и алчност. Сесиите за дискусия и обобщение и работните групи за екипна работа предоставиха на студентите възможност да участват и да излязат със собствена интерпретация и обосновка на пресечната точка на икономика, литература и етика във „Fried Tale“ на Каролайн Бергвал, както и по-общо – в представянето на живота, морала и икономиката в литературата.

 

 

Семинарът успя да събере бакалаври, магистри и докторанти по икономика и литература с различна националност, майчин език и произход и да приложи иновативен подход на преподаване на икономика чрез литературни идеи и литература чрез икономически концепции по мултикултурен начин и в среда, която мотивира критично мислене и съвместно създаване на знания в различни контексти, дисциплини и култури. Този иновативен интердисциплинарен формат на преподаване и учене, ориентиран към студентите, позволи трансфер на знания както между дисциплините, така и между студентите и преподавателите.

 

 

Можете да намерите програмата на семинара тук, да видите още снимки, да прегледате информацията и да изгледате видеоклипа, създадени от студентите.

За повече информация за възможностите и реализираните дейности по ERUA, посетете сайта, а за да се запознаете с възможностите, предоставяни от НБУ в рамките на Еразъм+, разгледайте тук.