facebook

Новини

seminar1_678x410_crop_478b24840a
14.10.2016 12:55
Новини

Радина Ралчева откри ежегодния семинар „Знания за ПР практици и журналисти“

Събитието се организира от департамент „Масови комуникации“ на НБУ

На 12. октомври в Нов български университет г-жа Радина Ралчева бе водещ на публична лекция на тема „Индивидуалното членство в професионална асоциация и работата в ПР агенция“ в рамките на семинар „Знания за ПР практици и журналисти“.

И през тази академична година департамент „Масови комуникации”, който е един от първите създадени в Нов български университет, продължава традицията си в организирането на семинар „Знания за ПР практици и журналисти”. Основната цел на проекта е да даде основни насоки и да мотивира студентите да приложат на практика придобитите  по време на обучението знания и умения за изследване на проблемите на масовите комуникации. За тази цел заниманията протичат под формата на среща с авторитетни специалисти, доказали с опита си своя професионализъм в областта. Така обучаемите получават възможността да се запознаят с най-популярните телевизионни водещи, практикуващи ПР-и и журналисти. По време на семинара те се докосват до познанията и постиженията им. Също така им задават въпросите, които ги вълнуват, относно протичането на работния процес. В ролята си на лектори професионалистите споделят предизвикателствата, които са преодолели по пътя на квалификационното си израстване и дават конкретни насоки и препоръки за бъдещото кариерно и личностно развитие на студентите. Една от най-важните компетенции, за изграждането на която се работи по време на проекта, е придобиването на нови знания, но и на конкретни практически умения от студента. Те са желан и възможен резултат въз основа на директния контакт с доказани професионалисти и практици в областта на журналистиката, връзките с обществеността, консултантския бизнес и др. На семинара активно се обсъждат кризисни ситуации, съпътстващи практическата дейност на специалиста, както и приложените от него методи и похвати за тяхното овладяване. Представянето и анализирането на реални ситуации помагат на студентите не само да си изяснят мащаба и значимостта на потенциалните предизвикателства, с които биха могли да се сблъскат по време на професионалната си реализация, но и ги подготвят за извличане на ползи от преодоляването им. 

Модераторът на събитието – гл. ас. д-р Евелина Христова, преподавател в департамент „Масови комуникации“ и отговарящ за Връзките с обществеността в Нов български университет – представи първия гост-лектор на семинар „Знания за ПР практици и журналисти” - г-жа Радина Ралчева, председател на БДВО за 2016 г. Тя е позната с професионалната си дейност в областта на публичните комуникации на по-голямата част от присъстващите на публичната лекция „Индивидуалното членство в професионална асоциация и работата в ПР агенция“. Магистърските й степени по българска филология и по социология, както и бакалавърската степен по културология от Софийския университет „Св. Климент Охридски” са солидната основа, върху която тя е изградила опита си. Ролята на лектор не е новост за нея, тъй като многократно е била преподавател в областта на „Връзките с обществеността“. Професионалното й израстване включва също авторство на медийни публикации, анализи и коментари, както и активна доброволческа дейност. Интересите й умело са съчетани в основаната от нея агенция - Go Green Communications - която работи за прилагане на „зелените” концепции в сферата на ПР-а. В момента, освен всичко друго, тя управлява българския офис на агенция CIVITAS, an executive affiliate of Ketchum. Г-жа Радина Ралчева е носител на специална грамота за принос към правозащитността и човешките права „Човек на годината” за 2014 г. Член е на Международната PR асоциация (IPRA), на Управителния съвет на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и е съосновател и член на Управителния съвет на Асоциация „Качество на живота”. Динамичното ежедневие е типично за нея и не само че не я притеснява, но я мотивира допълнително. Научила се е умело да съчетава различните дейности и да намира време да се отдава и на преподаване, за да бъде полезна и на по-компактна аудитория с огромен потенциал, който лесно може да бъде „отключен“ чрез даване на практически насоки – студентите.

 

 

Познанията й относно методите, прилагани при стратегическото управление на комуникациите, връзките с обществеността,  управлението на информацията, медийния анализ, корпоративните комуникации бяха опорните точки по време на нейното изказване. Енергичното й представяне, пречупено през личната  призма, включващо решени казуси и актуални примери, с които подкрепи всяко свое твърдение, предизвикаха огромен интерес и с лекота завладяха вниманието на присъстващите. В рамките на повече от час и половина те се оставиха да бъдат пренесени в професионалното си бъдеще като не спираха да задават въпроси относно потенциалното си развитие и похватите, с които могат успешно да го управляват.
 

Госпожа Ралчева започна публичната си лекция с думите:

„За България ПР-ът е все още екзотична професия“.

Една от основните предпоставки за това твърдение е неразбирането на същността й от голяма част от обществото, защото „видимата част на нашата работа е едно, а това, което стои зад нея – съвсем друго“. Тя сподели със студентите резултати от проведено изследване, които определят работата на ПР-експерта като „една от най-стресовите професии в света, след тази на пилотите, заради многото неконтролируеми фактори, от които зависи“. Подходът, който тя бе избрала за основен в лекцията имаше за цел да акцентира върху негативните обстоятелства, с които един специалист в тази сфера може да се сблъска. Само чрез познаването на предизвикателствата той може успешно да ги преодолее и да извлече дивиденти от тях като натрупа значим опит, който е водещ елемент в процеса на развитие на професионалната личност. Тя сподели, че „добрите практики са идеален конструкт, но е важно да ги познаваш, за да управляваш степента, в която се отклоняваш от тях“. Затова важно условие е практическата работа да бъде предхождана от солидна теоретична основа, каквато департамент „Масови комуникации“ предоставя.

Обективната оценка налага изследване на същността на дадено явление от всички възможни гледни точки. Затова госпожа Ралчева сподели също и позитивните обстоятелства, които съпътстват работата на ПР-а. Тя обеща на бъдещите експерти в сферата на комуникациите, че „непрекъснато ще учите нови неща. Това е много хубаво, но и много натоварващо.“ Практикуването на тази професия изисква умение за справяне с непредвидени ситуации, включващо не само тяхното локализиране, но и управлението им. Изграждането на такава компетентност е изградено върху съзнателно търсено излизане извън зоната на комфорт, което води до развитие. Тя акцентира също върху това, че всяко начало изисква усилия и най-често то не е съпътствано от чужда подкрепа. Но трябва „да намирате начин да се учите дори когато ви го отказват“.

 

Гост-лекторът обясни основните разлики между работата в корпоративна среда и тази в ПР агенция. През личната си призма тя анализира процеси и явления, които се случват и в двете области. За да насочи студентите при първия им избор на работно място, г-жа Ралчева им предостави алгоритъм, по който да могат сами да преценят доколко една агенция е подходяща за развитие на потенциала им. Основните стъпки, които тя препоръча, са:

  • Допитване до бивши служители на агенцията, чиито мнения изграждат репутацията й
  • Проучване на нивото на текучество на персонала
  • Запознаване с продължителността и времетраенето на отношенията й с клиентите
  • Получаване на съвет от експерт
  • Да не се съди по размера, тъй като често по-малките и по-компактни агенции предлагат ползотворна работа и широко поле за развитие.

Изводът, който тя направи е, че без значение дали студентите ще изберат да приложат на практика съветите й или ще изградят индивидуална селекция от тях, „Изборът на работно място е много важен. Грешният може да ви повреди. Верният – да ви мотивира. И в двата случая обаче влиянието му е дългосрочно.“

Г-жа Ралчева обърна внимание на отношенията между ръководител и подчинен, между експерт и клиент, между клиент и агенция и сподели, че  е много важно ПР-ът да има опит в социалното общуване, за да усети нуждите на клиента и за да му бъде полезен. Защото често отсрещната страна не е склонна да приеме рационално решение, просто защо не е в настроение или защото не го разбира. Затова експертът по комуникации трябва да „тренира ефективно общуване“. Други важни умения, които той трябва да притежава, са способността да не „поставя етикети“, без да е запознат със същността на проблема, да не бъде предубеден, да работи  мисълта, че всичко, което прави, го прави най-вече за собствената си репутация и да не забравя, че

 „Точността е ключово качество в този бизнес!“ 

Трябва да бъде социално отговорен човек, чийто поглед е отправен в бъдещето, без да се е откъснал от настоящето. Да е наясно, че самочувствието е важно, но само когато зад него стои съдържание. Едва тогава то поражда уважение – основно изискване за ефективно протичане на общуването между две страни, защото „ако някой не ви уважава, нямате никакъв шанс да работите с него.“

Г-жа Ралчева сподели също привилегиите, от които могат да се възползват студентите като членове на професионални организации, една от които е БДВО. Включването в авторитетни кръгове, работещи за развитието на комуникациите и академичните сфери, е предпоставка за протичането на непрекъснат процес на обмяна на опит и идеи, както и за изграждането и поддържането на полезни контакти. Тя описа ежегодните събития, които Дружеството организира специално за учащи хора. Конкурсните програми са поле, в което бъдещият специалист може да „тества себе си пред взискателно жури“, както и да провери доколко създаден от него проект може да се реализира на практика.

Г-жа Ралчева разказа за личното си професионално развитие и сподели с присъстващите перипетиите, през които е преминала, за да стигне до позицията, която заема в момента. Призова ги да следват мечтите си, но и да не забравят да бъдат социално отговорни членове на обществото, защото

„Работата ни не е животоспасяваща, но лошата ПР-работа може да доведе до краха на един бизнес.“

Ползата от провеждането на такъв тип семинарни занятия не се поставя под съмнение в динамично променящите се съвременни условия на средата. Споделянето и анализирането на възгледи и идеи с професионално подготвен  човек, придобил знания и опит, дава насока, която има фундаментална роля за професионалното израстване на личността. Възможността за „потапяне“ в професията още по време на обучителния процес действа мотивиращо на младите хора, чиято задача е надграждане на вече постигнатото. Едно от основните предимства на заниманията, които не са фиксирани в учебната програма, е личният критерий за полезност, който студентите прилагат при вземане на решение за присъствие. Така те се научават сами да определят и да следват приоритетите си, а това са основни изисквания за ефективно лично и професионално израстване.

Участие в събитията могат да вземат всички желаещи студенти с изявен интерес в областите на масовите комуникации, маркетинга, социологията, икономиката, визуалните изкуства.

 

 

Текст и снимки: отдел "Информационна дейност"