facebook

Новини

img-1232_678x410_crop_478b24840a
16.11.2022 15:00
Новини

Радио студиото отвори врати за идеите на студентите

Радиорепортери, студенти от различни специалности, преподаватели, гости и приятели откриха Радио студиото със заявка за палитра от атрактивни предавания, новини, публицистика и развлечение за младата аудитория.

 

 

 

Официалният старт беше даден на импровизирана церемония в присъствието на изпълнителния директор на НБУ д-р Георги Текев, представители на академичното ръководство на университета, популярни радио журналисти, сред които програмния директор на Дарик Радио Константин Вълков и водещите на „Стартер“ по БГ Радио - Боги и Симо.

 

 

 

Ръководителят на екипа на бъдещото радио на НБУ гл. ас. д-р Ралица Филипова и студентите й предизвикаха гостите да се включат в подготовката на предаване. Журналистът Константин Вълков направи първата редколегия с радио репортерите Пенка, Йоанна, Цвети, Мария, Павел, Наско, Томи, Моника и Иван. Те планираха емисия с новини, които биха искали да чуят на същата дата (16 ноември) през 2030 г., прочетени от радио студиото в РТЦ.

 

 

 

Програмният и търговски директор на “Дарик” разказа някои свои интереси и лични истории, обвързани с радиото като медия. Той сподели, че радиото, за разлика от телевизията, е интимно място, на което освен че журналистите имат повече свобода, информацията, която се предоставя на слушателите, е сякаш по-лична. Константин Вълков посъветва бъдещите репортери да не търсят само сензацията, а да разглеждат цялата картина на събитията: „В журналистиката е важно да се погледнат всички гледни точки, но истината винаги си остава само една. Грижете се за достоверността и търсете обяснение на новините.“

 

 

 

Боги и Симо от БГ Радио се включиха в ,,слепи срещи" по сценарий на репортерите от рубрика ,,Радиофлирт”. С вързани очи водещите на БГ Радио описваха студента, който стои срещу тях, на база неговите отговори на зададени въпроси.

„Радиото е единствената медия, която е способна да създава уют“, сподели пред студентите Боги, и цитира любимата си реплика от филма “Оркестър без име”: “Радиото е душата на една кола, мой човек!”. А нейната сродна радио половинката Симо допълни, че фокусът трябва да е  върху хубавите новини, а не само върху негативните.

 

 

 

Изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев сподели, че телевизионното студио на РТЦ е изпреварило радиото с официалното си откриване и сега бъдещите журналисти ще трябва да догонят колегите си.

 

 

Заместник-ректорът по учебната дейност доц. д-р Кристиян Постаджиян допълни, че няма никакво съмнение в успеха на радиото, тъй като виждал вдъхновението в очите на младите репортери.

Студентите Пенка Маринова и Цветана Сапова зададоха своите 5 бързи въпроса на Боги и Симо, с аналогия към тяхната рубрика “5 въпроса в “Стартер”, а програмната директорка на БГ радио Ирина Тончева покани всички студенти за участие в мини дебат на 8-ми декември.

Радио комплексът на НБУ се състои от две студиа, централна апаратна и сървърно помещение. В радио студиото се създава и излъчва радио програма чрез два независими стрийминг канала (аудио стрийминг и стрийминг на визуално радио) в интернет.

 

 

 

 

В радио студиото могат да се създават:

  • Аудио предавания и предавания за визуално радио, новини, публицистични и развлекателни програми, интервюта (с гости в студиото или до 4 телефонни връзки и две по стандарта GSM), плейлисти и блокови предавания, включване на живо до два репортера от мястото на събитието чрез мобилна репортерска техника.
  • Аудио и видео стрийминг в реално време.
  • Аудио реклами.
  • Подкасти.
  • Редакция на музикални изпълнения, външни репортерски записи, създаване и финална обработка на новини, публицистични и развлекателни програми, музикални класации, сервизна информация и др.