facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
23.12.2022 13:51
Новини

Райна Кабаиванска празнува рожден ден с премиера на „Бохеми“ в Софийската опера с ученици от Майсторския й клас в НБУ

Бурни аплодисменти и „Многая лета“ посрещнаха Райна Кабаиванска на сцената на Софийската опера и балет навръх рождения й ден - 15 декември.

 

 

В продължение на минути публиката остана на крак и приветства световноизвестното сопрано с огромна радост, любов и възхищение. „На многая лета на театъра“, пожела Райна Кабаиванска и се пошегува, че годините й са „8 плюс 8“.

 

 

Така започна първата вечер от четирите представления на спектакъла „Бохеми“, в чийто главни роли влязоха ученици на Райна Кабаиванска, избрани за участие лично от нея. На сцената пяха възпитаници на майсторския й клас в НБУ и стипендианти на благотворителния фонд „Райна Кабаиванска“, сред които Александрина Михайлова, Аида Паску, Божидар Божкилов, Хе Канг, Ариана Чимолин, Виринея Пърнау, Донгхюм Ким и Уонджун Джо.

 

 

Спектакълът по класическата постановка на Бойко Богданов беше възстановен от режисьора Вера Петрова, а красивите костюми на изпълнителите бяха създадени от Петя Стойкова. Диригент беше италианският маестро Паоло Андреоли.

Четири вечери поред два състава от възпитаници на „Школата Кабаиванска“, които вече правят кариера по световните оперни сцени, играха пред пълната зала на Софийската опера и балет. 

 

 

Александрина Михайлова и Божидар Божкилов бяха българските имена в забележителния международен състав. След 5 години обучение с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена, Александрина е в Академията за млади певци на Ла Скала. На сцената на първия италиански оперен театър тя дебютира тази есен в главната роля в операта „Малкият принц“ от Пиеранджело Валтинони. В Софийската опера и балет българската публика аплодира дебюта й като Лиу от „Турандот“ през миналия музикален сезон. Своенравната Мюзета беше нейното превъплъщение в „Бохеми“. Божидар Божкилов преминава двегодишно обучение в Академията за млади певци на Ла Скала и след това, през 2022 г., печели място в майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ и стипендия. В спектаклите се представи като Колин.

 

 

Италия беше представена от изгряващият италиански тенор Джузепе Инфантино и сопраните Ариана Чимолин и Йоланда Масимо. Джузепе е познат на софийската публика от Галаконцертите на майсторските класове в НБУ през 2019 г. и 2020 г. Стипендиант е на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. Дебютирал е в оперните театри в Лука, Модена, Бари, Катания, Триест и много други. Ролята на Родолфо в „Бохеми“ е неговият сценичен дебют в България. За Ариана Чимолин Мими също беше първата роля пред българска публика. Тя учи с Райна Кабаиванска от 2019 г. В Италия Йоланда Масимо е дебютирала в оперните театри в Салерно, Модена, Генуа и много други. В София Мюзета беше нейната дебютна изява. Баритонът от Милано Микеле Пати, досега не е учил с Маестра Кабаиванска, но получи похвали от нея за интерпретацията си на Марчело и бе щастлив да се докосне до великата дива.

Балканското присъствие на сцената в Софийската опера и балет дойде от румънското сопрано Аида Паску, сръбският бас Страхиня Джокич и молдовското сопрано Виринея Пърнау. Аида се явява за първи път пред Райна Кабаиванска на прослушването за майсторския клас в НБУ през 2021 г. Печели място в класа, а също и голямата стипендия за Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена. За една година показва забележителен напредък и през 2022 г. отново печели стипендия от фонда в НБУ. За 22 годишната певица ролята на Мими е абсолютен сценичен дебют. Такъв направи и Виринея Пърнау като Мюзета в „Бохеми“. Молдовката е съвсем ново попълнение в семейството на майсторския клас. Страхиня Джокич е ветеран сред възпитаниците на Маестра Кабаиванска. Започва обучението си с нея през 2016 г. Обичан от публиката в София с участията си в  „Норма“,  „Турандот“ и „Трубадур“ на сцената на Софийската опера и балет. В „Бохеми“ Страхиня беше Колин.

 

 

Трима южнокорейски певци добавиха екзотична нотка в певческите състави. Баритонът Хе Канг, откритие на майсторския клас в НБУ от 2021 г. и стипендиант на фонд „Райна Кабаиванска“, се превъплъти в ролята на художника Марчело. Тенорът Дьонгхюн Ким изигра поетът Родолфо, а Уонджун Джо – музикантът Шонар.

Представленията са част от проекта под егидата на НБУ „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ и са съвместна инициатива на Fondazione di Modena, Софийската опера и балет, Нов български университет и Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена, осъществена с помощта на, Фантастико, А1, КФМ и Столична община.

 

 

 

Проектът „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ стартира през 2010 г. по покана на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов към Райна Кабаиванска и д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ именно с „Бохеми“. Осем спектакъла бяха представени пред препълнени зали. Големият успех отведе постановката и в оперния театър „Лучано Павароти“ в Модена. В годините проектът се развива с още заглавия – „Вертер“ (2012), „Турандот“ (2016), „Норма“ (2017), „Трубадур“ и „Дон Паскуале“ (2019), „Мадам Бътерфлай“ (2020) в Античния театър в Пловдив.

 

 

По време на серията спектакли на „Бохеми“ в София за майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет дойдоха добри новини от Милано и Париж. Александрина Михайлова ще бъде Мюзета на сцената на Ла Скала в един от предстоящите спектакли през март 2023. А през февруари Александрина Михайлова, Божидар Божкилов, Джузепе Инфантино и една от международните звезди на Школата Кабаиванска Вероника Симеони, ще изнесат концерт в Националната опера на Париж.

На добър час!

 

Фотокредит: Александър Богдан Томпсън